Yvette (1955)

De mama van Zuidoost

Yvette Dorsiel is beroemd in Zuidoost. Ze is ondernemer, maker van tv-programma’s én actief met haar stichting Los Latinos Americanos. Sinds 1987 is de Bijlmer haar thuis. “Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens anders zou wonen. Ik hou van de Bijlmer.”

Sinds de opening van World of Food in 2015 was Yvette erbij. Met Yvette’s Kitchen en Catering maakt ze authentieke Caribische gerechten. Een van haar meest populaire gerechten zijn haar Johnny cakes. “Mensen staan ervoor in de rij.”


Dat World of Food dit jaar gesloopt wordt, doet pijn. Maar Yvette’s Kitchen gaat door. “In 2027 opent als het goed is World of Food 2.0”, zegt Yvette. “En ik ben ook te vinden in de Shopperhal aan het Bijlmerplein en in de K-buurt bij metrostation Kraaiennest.”

Koken is niet het enige wat ik doe

Videoboodschap

Koken is niet het enige waar Yvette haar dagen mee vult. Ze maakt ook tv-programma’s voor de Amsterdamse zender Salto, en RTV-7. Dat is een Nederlands televisienetwerk met programma's uit Latijns-Amerika en de Caraïben.


“Vanaf 2006 heb ik bijvoorbeeld het programma Makutoe Speshal ”, vertelt Yvette. “Daarin nemen we een videoboodschap op van iemand in Nederland en neem die mee naar hun dierbare op bijvoorbeeld Aruba, Bonaire of Sint-Maarten. In dat land laat ik de videoboodschap zien. Dat wordt vaak heel emotioneel, zoals je zult begrijpen.”

Mensen helpen

Alsof een eigen onderneming en een carrière als tv-maker nog niet genoeg zijn, runt Yvette ook nog de stichting Los Latinos Americanos. “Met deze stichting willen we mensen helpen om de weg te vinden in alle regelingen en al het aanbod van hulpverlening”, legt Yvette uit.


“Ook organiseren we veel activiteiten. Zo geven we Nederlandse les aan Spaanstaligen, een cursus budgetteren, ontspanningsmassage voor beginners, naailessen, taarten bakken, workshops gezond koken, en noem maar op. En we helpen beginnende ondernemers. Bijvoorbeeld met het maken van een ondernemersplan.”

Meet & Greet

Los Latinos organiseert elk jaar ook ‘Meet & Greet Los Latinos’. “Dat is een informatiemarkt over onder andere Pak je kansregelingen, energie besparen, mantelzorg, schuldhulpverlening en veiligheid in de buurt”, legt Yvette uit. “In december 2022 hebben we die voor de achtste keer georganiseerd. Het is elke keer een groot succes, met tussen de 350 en 400 bezoekers.” Yvette is een vrouw die graag klaar staat voor iedereen. “En kan ik je zelf niet helpen, dan wijs ik je naar de juiste instantie of organisatie.”