Dominique (1994)

'Een stem tegen onrecht'

Dominique is iemand die zich uitspreekt tegen onrecht. En dan vooral tegen onrecht tegen homoseksuelen. Of dat nu in Nederland is of het buitenland.

Aan de Universiteit van Amsterdam rondde hij dit jaar de master Communicatie- en Informatiewetenschappen af.

Dominique is een geboren Amsterdammer, en heeft voor zijn studie onder andere in Leiden gewoond. Nu is hij weer terug in de hoofdstad.


Hij woont in de Bijlmer, maar voelt zich er op een bepaalde manier ook buiten staan. Dat komt omdat de campus waar hij woont, erg groot is.


“Het is eigenlijk een eiland binnen de buurt”, zegt Dominique. “De typische studentencultuur is ook niet kenmerkend voor de cultuur in de Bijlmer. Maar al met al maken we natuurlijk wel deel uit van de buurt.”

‘De campus is eigenlijk een eiland binnen de buurt’

Waanzin

Dominique is blij dat hij in Amsterdam, in Nederland woont. Het boek waarmee hij op de foto staat, heeft dat gevoel versterkt. ‘Bewaar me voor de waanzin van het recht’, is de titel.


Het gaat over strafrecht en homoseksualiteit in Nederland. En wat voor ellende de Nederlandse wet homoseksuelen heeft gebracht. Het is een onderwerp dat Dominique zich erg aantrekt, ook omdat hijzelf een homoseksuele man is.

Beschermd door de grondwet

“De staat kan het leven van burgers en van bepaalde groepen beperken of zelfs verwoesten”, vertelt hij. “Dat laat dit boek goed zien. Het lezen ervan viel me zwaar en heeft me meerdere keren doen sidderen.


Misschien ook omdat ik in het Nederland van vandaag juist door onze Grondwet word beschermd. Daarin staat binnenkort nadrukkelijk dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid verboden is.

Stem laten horen

Op veel plekken in de wereld is dat nog steeds anders. Daar worden mensenrechten nog steeds genegeerd en mijn homoseksuele soortgenoten afschuwelijk strafrechtelijk vervolgd.


Ondanks de Nederlandse wet van nu, zijn we hier helaas ook nog niet op het punt dat alle homoseksuelen in vrijheid kunnen leven. Homoseksuele medemensen worden hier nog altijd geestelijk en lichamelijk kapotgemaakt. Tegen dat onrecht laat ik mijn stem horen, ook als dat met specifieke culturen of religies te maken heeft.”