Giovanni (1981)

Voetbal, lachen en lekker eten

Op zijn 17e kwam Giovanni vanuit Suriname naar Nederland. Een groot deel van zijn familie woonde hier al, dus hij voelde zich er meteen thuis. Na Amsterdam, heeft hij een tijdje in Amersfoort gewoond. Maar sinds 2022 is hij weer terug.

“Of ik Suriname mis?”, herhaalt Giovanni de vraag. “Het is heerlijk om met vakantie te gaan in Suriname. Maar ik woon inmiddels langer in Nederland dan ik daar heb gewoond. Ik voel me hier denk ik te veel op mijn plek, om Suriname echt te missen.”

‘Het enige wat ik mis, is de chow mein zoals ze die in Suriname maken’

Vrolijk

Dat Giovanni het hier zo naar zijn zin heeft, komt onder andere door zijn buurt: de H-buurt in Zuidoost. “Ik ben vrolijk, hou van lachen en als ik op straat loop kan ik met iedereen een praatje maken. Dat gaat hier heel gemakkelijk.” Ook houdt hij van lekker eten. En van voetbal.

Ajax

Vooral als kind en als jongere heeft Giovanni veel gesport en gevoetbald. Op straat, op trapveldjes. Met andere jongens uit de buurt. “Het is spannend en tegelijkertijd ontspannend”, is Giovanni’s ervaring. “Voetbal is echt mijn ding. Het is elke keer weer een uitdaging. Nu voetbal ik zelf niet meer zo vaak. Maar ik kijk er ook graag naar, op tv. Je hoeft niet te raden wat mijn favoriete club is. Ajax natuurlijk!”

Chow mein

Bijna al het lekkere eten, waar Giovanni ook van houdt, vindt hij in de buurt. “Het enige wat ik mis, is de chow mein zoals ze die in Suriname maken. Je kunt hier wel chow mein krijgen, maar haalt het toch niet bij die van daar.” 1-0 voor Suriname.