Peters (1973)

Revalideren en weer meedoen

Ruim 12 jaar woont Peters in Huigenbos. Zo relaxed als hij zelf is, zo relaxed vindt hij zijn buurt. Momenteel is hij aan het revalideren. In april en mei 2022 had hij twee herseninfarcten en een hartstilstand. Daarom gebruikt hij nu een scootmobiel. Gelukkig gaat het de goede kant op. “Ik wil straks weer als een gezond mens in de maatschappij komen.”

In 2011 behaalde Peters zijn diploma Beveiliging. Hij werkte in discotheken en bij evenementen. Daar stond hij bij de ingang, en liep rond tussen de gasten. Een erg leuke baan, vond hij dat.

‘Ik zoek uit hoe dingen werken’

Goed met computers

Helaas kan hij vanwege zijn gezondheid voorlopig niet werken. Maar stilzitten is er voor Peters niet bij. Ook al is hij iemand die vaker thuis is dan op pad.


“Ik ben helemaal weg van computers”, vertelt hij. “Vandaar dat ik met een tablet op de foto sta. Ik heb er geen les in gehad, maar kan goed met computers overweg. Het liefste zoek ik op internet uit hoe dingen werken, hoe je zaken geregeld krijgt.”

Hulp van gemeente

Hoe je gebruik kunt maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bijvoorbeeld. Die wet zegt dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Op de computer heeft Peters uitgezocht hoe hij via de Wmo een douchestoel kon krijgen. Die is in februari bij hem geplaatst.

Buren helpen

Ook buren helpt hij graag met dingen uitzoeken. “Door de gestegen gasprijs wilden veel mensen hun huis elektrisch verwarmen”, zegt Peters. “Ik heb voor mijn buren uitgezocht wat ze moesten doen om van het gas af te komen. Contact met de woningbouwstichting was stap 1.”

Foto’s maken

Ook als Peters naar buiten gaat, blijft hij hulpvaardig. Ziet hij bijvoorbeeld troep in de lift of rondzwervend vuil op straat, dan maakt hij daar een foto van. Peters: “Die stuur ik dan naar de huismeester, zodat die er wat aan kan doen. Op die manier help ik de huismeester om de buurt schoon en netjes te houden.”