Lisandra (1974)

Buitenactiviteiten voor kinderen

Haar eigen dochter is al volwassen. Maar voor de kinderen in de buurt organiseert Lisandra al bijna 10 jaar graag allerlei activiteiten. In de buitenlucht. Want op school zitten kinderen de hele dag al binnen en thuis mogen ze ook niet veel doen. “Buiten kunnen ze helemaal zichzelf zijn en doen wat ze willen. Zelfs schreeuwen.”

Kinderen hebben het druk en moeten van alles, vind Lisandra. Ze moeten leren, stilzitten, gehoorzamen. Maar ze moeten ook kind zijn. Ontspannen, hun energie kwijtraken. Daarom organiseert Lisandra al bijna 10 jaar activiteiten op het pleintje tussen Hakfort, Huigenbos en Hoptille.

‘Kinderen moeten ook kind zijn’

Waterpret

Lisandra woont al bijna 20 jaar in Hakfort. “Hier is geen buurthuis, dus organiseer ik in de zomerperiode ongeveer één keer per maand een buitenactiviteit voor kinderen uit de buurt”, vertelt ze. “Het mooie is dat daar niet alleen zo’n dertig tot vijftig kinderen op afkomen, maar dat ook volwassenen enthousiast meedoen.


Zo organiseer ik eens per jaar Waterpret. Met waterpistolen, waterballonnen en een waterspringkussen. Volwassenen die langslopen en al die pret zien, krijgen ook de kriebels en doen gezellig mee. Dat vind ik zo leuk om te zien: jong en oud samen, en iedereen voelt zich eventjes vrij.”

Spelletjes van vroeger

Lisandra groeide op op Curaçao. Daar speelden ze met haar broers en kinderen uit de buurt spelletjes als hinkelen, hoepelen, touwtje springen en tollen. “Ik laat de kinderen van nu graag kennis maken met die spelletjes.”


Vaderdag en Sint-Maarten

Op Vaderdag organiseert Lisandra de Vader en Kind Dag. Om de vaders even in het zonnetje te zetten. En op Sint-Maarten (11 november) zet Lisandra tafels met snoepjes, fruit en warme chocomel voor de kinderen op het pleintje. “In de flats doet niet iedereen de deur meer open”, legt Lisandra uit. “Dan moeten de kinderen ver gaan lopen om iets van snoep te krijgen. Nu komen ze naar het pleintje met hun lampions en zingen ze hier.”


Bijdrage

Voor de activiteiten die Lisandra organiseert, krijgt ze subsidie van onder andere PerMens, stadsdeel Zuidoost, Swazoom en Ray's Carwash Hakfort. “Ik heb een klein team van vrijwilligers die meehelpen”, zegt Lisandra trots. “Bovendien springen ouders van kinderen die komen spelen vaak bij. Er is hulp genoeg.”