Wiedjaikumar (1963)

Zorgen voor de buurt en voor familie

Wiedjaikumar is fulltime leefbaarheidsambassadeur en mantelzorger voor allebei zijn ouders en voor zijn autistische zoon. Daarnaast vindt hij ook nog tijd om te drummen en om 3 keer per week 1,5 uur te boksen. Aan energie geen gebrek.

In 1974 kwam het gezin Binda vanuit Paramaribo naar Nederland. Wiedjaikumar was 11. Het gezin vond een woning in Hoogoord, en Wiedjaikumars ouders wonen daar nog steeds. Zelf is hij in 1987 naar de zevende verdieping verhuisd. Daar heeft hij een eigen gezin gesticht.

‘Als het even kan, train ik 3 keer per week’

ambassadeur

In 2019 is Wiedjaikumar leefbaarheidsambassadeur geworden. Samen met een aantal andere actieve bewoners ziet hij toe op de naleving van de woonregels. Flatbewoners kunnen hun suggesties voor verbeteringen, klachten, of tips melden bij Wiedjaikumar en zijn collega’s.


“Ik ben teamleider van drie teams,” vertelt Wiedjaikumar, “die van Hoogoord, Hofgeest en Haag en Veld. In Hoogoord ben ik het langst actief. Daar kent vrijwel iedereen me inmiddels. Dus elke keer als ik buiten kom, word ik aangesproken door flatbewoners. Iedereen heeft wel wat.”

Mantelzorgen

Wiedjaikumar zorgt niet alleen voor zijn buurt, maar ook voor zijn familie. “Mijn ouders zijn allebei in de 80 en niet meer zo fit. Ook heb ik een autistische zoon die zorg nodig heeft. Ik zorg voor alle drie en doe ook al hun papier- en regelwerk. Daar gaat best wat tijd in zitten. Maar ik doe het met liefde.”


Optreden

Naast zijn inzet voor de buurt en zijn familie, vindt Wiedjaikumar ook nog tijd voor zijn hobby’s: drummen en boksen. Drummen doet hij al vanaf zijn vijftiende. In februari 2023 heeft hij opgetreden in een uitverkochte zaal in Gouda. “Een toetsenist die me nog van vroeger kende, vroeg me of ik mee wilde spelen tijdens de Kool & The Gang Tribute. Een fantastische ervaring.”

Boksen

Voor de foto nam Wiedjaikumar zijn bokshandschoenen mee. “Dat heb ik vroeger ook veel gedaan”, zegt hij. “In 2019 heb ik het kickboksen en Thaiboksen weer opgepakt. Voor wedstrijden ben ik te oud. Maar als het even kan, train ik 3 keer per week. Boksen houdt me fit en slank. Mensen die me een tijdje niet gezien hebben, vragen me: ‘Waar is je buik gebleven?’”