Rob (1962)

Boeken zeggen meer dan woorden

Rob van der Zee woont in Kikkenstein, maar is vaak in de H-buurt te vinden. Hij werkt er als vrijwilliger. Spaanstalige buurtbewoners die Nederlands leren, laat hij horen hoe de taal klinkt uit de mond van iemand die Nederlands als moedertaal heeft. En hij zet zich in voor de voedselbank.

Rob spreekt zelf geen Spaans. Dat zou ook niet handig zijn om Spaanstaligen Nederlands te leren, vindt hij. Want dan zou hij snel geneigd zijn om Spaans met hen te spreken. “Terwijl het juist de bedoeling is dat ik Nederlands met hen praat.”

‘Ik heb een kleine bibliotheek in huis’

Vrijwilliger voor de voedselbank

Behalve voor de Nederlandse lessen voor Spaanstaligen, is Rob ook vaak in de H-buurt te vinden voor zijn werk voor de voedselbank. Net als de Nederlandse les bij de Stichting Veni Cultura. “Dat is tijdens de COVID-19-pandemie begonnen”, vertelt hij. “Veel mensen bleken toen hulp nodig te hebben om rond te kunnen komen. Er is toen een voedselbank gestart. We begonnen met het uitdelen van eten. Later zijn we overgestapt op het uitdelen van tegoedbonnen van een grote supermarktketen. Die krijgen we via het Rode Kruis. Het aantal mensen dat we helpen schommelt ergens tussen de 200 en 300. Armoede is een groot probleem.”

Samenhang in de buurt

“We moeten het met zijn allen doen”, zegt Rob, als we hem vragen waarom hij meedoet aan het fotoproject van Marcel Berkelaar. “Ik denk dat het goed is om gezichten te laten zien van mensen uit de buurt. Zo leer je elkaar beter kennen.”

Verslaafd aan boeken

Rob is een fanatiek lezer. Hij heeft een kleine bibliotheek van rond de 3.000 boeken in huis. En hij leest van alles, van science fiction, kookboeken, geschiedenis en literatuur tot manga, strips en comics. Rob: “Als ik iets moet zeggen over mezelf, is dat met een stapel boeken.”