Marc (1967)

De spanning van Studio Sport 

Als jongen van 19 kwam Marc met zijn zusje vanuit Guyana naar Nederland. Zijn moeder was hier al. Koud, vond Marc het hier. Maar de familie van zijn moeder zorgde voor een warm onthaal. “Zij hebben ervoor gezorgd dat ik me hier thuis voel.”

Zijn eerste tijd in Nederland ging Marc nog niet naar school. Hij hielp zijn moeder, die bij een schoonmaakbedrijf in Amsterdam-Oost werkte.


Hij weet nog dat hij dan om 5 uur in de ochtend op een koud en donker station op de metro stond te wachten. Met de tranen in zijn ogen dacht hij terug aan Guyana. En aan zijn vrienden die hij had achtergelaten.

‘Ik kijk alles, want het is altijd spannend’

Onafhankelijk

“Mijn moeder komt oorspronkelijk uit Suriname”, vertelt Marc. “Daardoor kreeg ze bij de onafhankelijkheid in 1975 automatisch de Nederlandse nationaliteit.


Ik had mijn ogen gericht op de Verenigde Staten of Canada. Engels is mijn moedertaal, dus dat was een logische keus. Mijn andere zussen zijn daar ook heen gegaan.”

Nederlands paspoort

Maar het loopt anders. Als Marcs moeder voor een vakantie terug is in Suriname, vertelt ze dat hij en zijn zus ook de Nederlandse nationaliteit kunnen krijgen, omdat ze in 1975 minderjarig waren. Marc: “Ze is dat gaan uitzoeken en heeft voor ons een Nederlands paspoort geregeld. Op mijn 19e ben ik hiernaartoe verhuisd.”


Wijkbeheerder

Inmiddels is Marc 56, vader van 4 kinderen en opa van 1 kleinkind. In oktober werk hij 23 jaar bij Rochdale. Marc: “Daarvan werk ik al 20 jaar als wijkbeheerder voor Huigenbos. Ontzettend leuk werk, vind ik dat. Want elke dag is anders en ik kan mensen echt helpen. Bij reparatieverzoeken kan ik bijvoorbeeld direct de opzichter bellen.”


Studio Sport

Buiten werktijd voetbalt Marc graag. “Als het kan, op zondag met jongens van het buurtteam, op een veld in de K-buurt of G-buurt. Ik kan altijd meedoen.”


Op zondagavond staat Marc niet op veld, maar zit hij voor de tv. “Dan kijk ik Studio Sport, mijn favoriete programma. Sport kijken is mijn grootste hobby. Voetbal, atletiek, schaatsen, golf ... ik kijk alles. Want het is altijd spannend.”