Unique (1982)

Ervaren powerouders

Als moeder van 4 dochters en 1 zoon weet Unique wat het betekent om kinderen op te voeden. En dat opvoeden niet altijd even makkelijk is. Want kinderen komen niet met een gebruiksaanwijzing. Daarom is Unique in 2022 Apparent gestart. Dat is een groep ervaren ouders uit Zuidoost die andere ouders helpt met alledaagse vragen en moeilijke opvoedsituaties.

De jeugdhulp-organisatie Levvel heeft een visie en werkwijze voor jongeren die opgroeien in kwetsbare omstandigheden: de Big 5. De Big 5 helpt bij het creëren van een stevige basis waarop kinderen hun leven en toekomst verder vorm kunnen geven. Bij de Big 5 gaat het onder andere om support van ten minste 1 volwassene die er altijd voor het kind is, een vaste woonplek, en het gevoel de toekomst aan te kunnen.

‘Elke ouder is een power-ouder’

Geen ruimte in je hoofd

“Als 1 of 2 van de bouwstenen van de Big 5 missen, dan leef je al in schaarste”, licht Unique toe. “Heb jij bijvoorbeeld schulden? Dan ben je als ouders heel erg bezig met de vraag: hoe zorg ik dat ondanks onze schulden mijn kind niets tekortkomt? Dat levert stress op. En door stress heb je geen ruimte meer in je hoofd om signalen van je kind op te vangen, als die bijvoorbeeld hulp nodig heeft. Daarvoor heb ik Apparent in het leven geroepen. Een groep ervaren ouders die ouders in zo’n soort situatie wil helpen en ondersteunen bij de opvoeding van hun kind. En om hen zich te laten realiseren dat elke ouder een power-ouder is.”

Powerouders

Unique en haar partner Marcel hebben als ouders te maken gehad met een aantal organisaties die hun gezin flink geholpen hebben. Daardoor hebben zij een rustig en een vrij makkelijk leven. Unique: “Dat willen we graag voor iedere ouder in Amsterdam-Zuidoost. Apparent is een platform voor wat ik ‘powerouders’ noem: ervaren ouders die andere ouders steunen, begeleiden en/of adviseren als ze hulp nodig hebben of vragen over bijvoorbeeld opvoeden en onderwijs. Of die alleen naar je verhaal luisteren, omdat je behoefte hebt aan een luisterend oor. Alleen luisteren kan al een wereld van verschil maken.”