Leo (1971)

Traditioneel drankje waar de meeste Dominicaanse mannen van houden

Leo Cabrera is de man van Belkis, die ook door Marcel Berkelaar op de foto is gezet. Samen hebben ze 3 kinderen, van wie er nog 2 thuis wonen. Voordat ze in 2001 naar Haag en Veld verhuisden, woonde het gezin in Kraaiennest. Net als zijn vrouw koos Leo voor Mama Juana om mee op de foto gemaakt. Hij heeft de drank zelf gemaakt.

Het is niet makkelijk om Mama Juana te maken, weet Leo uit ervaring. Je hebt er allerlei kruiden voor nodig die in Nederland niet te krijgen zijn. Daarom neemt hij ze mee uit de Dominicaanse Republiek als hij daar op bezoek gaat.

Na twee weken is de smaak totaal veranderd’

Veranderende smaak

“Bij de Lidl of Aldi koop ik witte of donkere rum en doe daar alle ingrediënten in”, vertelt Leo. “Onder andere eucalyptus en kaneel. En een aantal kruiden waarvan ik de Nederlandse of Engelse naam niet weet. Vervolgens gaan er ook nog krenten bij en honing. Daardoor wordt het een zoet drankje. Na een week of twee hebben de kruiden de smaak van de rum totaal veranderd en is het echt heerlijk. De meeste Dominicaanse mannen houden ervan.”

 Meer kansen met een diploma

Leo werkt bij een schoonmaakbedrijf en houd van zijn werk. Zijn kinderen geeft hij mee dat het belangrijk is om een studie af te maken. “Met een diploma heb je zoveel meer kansen in het leven. Die moet je grijpen.”

Honkbal

Grijpen is ook belangrijk in de sport die Leo graag beoefent: honkbal. Om de bal te vangen moet je alert zijn en over goeie reflexen bezitten. “Ik speel het af en toe met een vriend. Even lekker ontspannen door je in te spannen. Dat doet een man goed. En af en toe na afloop een borreltje Mama Juan. Eentje maar.”