Ricardo (1976)

Lichamelijk en geestelijk sterker worden

Wie op zaterdagochtend wel eens in het Nelson Mandelapark komt, heeft hem vast al eens gezien: Ricardo Fyeet. Hij is professioneel kickbokser geweest en geeft van april tot en met september gratis bootcamp-lessen in het park. “Ik maak mensen lichamelijk, maar ook geestelijk sterker. Zij kunnen met mijn training persoonlijke doelstellingen halen.”

Ricardo is de middelste van 5 kinderen. Hij heeft 2 broers en 2 zussen. Op zijn zesde verhuisde het gezin Fyeet vanuit Amsterdam-West naar Zuidoost. Die verhuizing kan hij zich niet meer herinneren. Maar hij weet nog wel heel goed dat hij voor het eerst in een lift stond. “Ik wilde naar beneden,” vertelt hij, “maar de lift ging naar boven. Dit was een compleet nieuwe ervaring voor mij als jong jongetje.”

‘Kickboksen is mijn leven’

Kickbokser

Ricardo is voormalig professioneel kickbokser, die wedstrijden in binnen- en buitenland vocht. Een van zijn laatste wedstrijden was tegen Rico Verhoeven. “Kickboksen is mijn leven”, zegt Ricardo. “En ik heb een mooie carrière in de vechtsport als vechter. Die zet ik nu voort met lesgeven en met het doorgeven van mijn expertise aan de nieuwe generatie.”

Duizendpoot

Ricardo is een echte duizendpoot. De lijst met wat hij allemaal doet, is lang. “Ik organiseer bijvoorbeeld sportactiviteiten en sportevenementen voor de jeugd”, zegt Ricardo. “Ik beheer de speelunit in het Nelson Mandelapark, waar een uitleenservice is. Ook ben ik leerlingbegeleider en schoolcoach op een middelbare school. Verder heb ik een eigen sportschool.”


Naast zijn betaalde werk, zet Ricardo zich ook vrijwillig in voor zijn buurt. Als leefbaarheidsambassadeur is hij een belangrijk aanspreekpunt en schakel tussen de buurtbewoners, gemeente, wijkagenten en woningstichting Rochdale. Daarbij staan de leefbaarheid, cohesie en veiligheid centraal.

Bootcamplessen

Daarnaast geeft Ricardo van april tot en met september elke week bootcamp in het Nelson Mandelapark. “Iedereen is welkom, je leeftijd maakt niet uit”, zegt hij.


“Met mijn trainingen word je lichamelijk en mentaal fit. Iedereen krijgt een persoonlijke aanpak en traint zo op zijn of haar eigen niveau. Tijdens de trainingen hangt er altijd een leuke sfeer.


Ik ben jarenlang professioneel topsporter geweest. Nu gebruik ik mijn expertise om wat terug te geven aan de buurt.”