Belkis (1973)

'Dominicaanse wortels in een drankje'

De Dominicaanse Belkis woont sinds 2001 in Haag en Veld. Ze heeft de buurt de afgelopen 20 jaar flink zien veranderen. Ten goede. Het is er nu een stuk rustiger en veiliger dan het was. Ook voelt ze zich goed thuis tussen al die andere mensen die er wonen, uit allemaal verschillende culturen. “Wat een verrijking!”

Belkis woont samen met haar man Leo en haar twee jongste kinderen. De oudste woont op zichzelf, in Venserpolder. Wat ze belangrijk vindt om haar kinderen mee te geven, is dat ze verstandig moeten omgaan met geld.

‘Mama Juana laat zien waar ik vandaan kom’

Op tijd betalen

“Ik zie om me heen dat jongeren dat moeilijk vinden”, zegt Belkis. “Vooral als ze op zichzelf gaan wonen. Ze moeten gas en licht betalen, het water, de verzekeringen. Maar ze gaan liever uit en kopen kleding van hun geld. Pas als er een incasso in de brievenbus valt, betalen ze de rekening. Dat vind ik heel erg.”


Gelukkig is haar kinderen dat tot nu toe niet overkomen, dus Belkis denkt wel dat de financiële opvoeding van haar kinderen goed gelukt is. “Even afkloppen.”

Vampiers

Belkis werkt in de catering, op een kantoor. “Ik ben er begonnen als keukenhulp. Nu help ik af en toe in de keuken en zit ik soms achter de kassa. Het kantoor staat in Diemen. Daar kan ik lekker op de fiets naartoe.”


In haar vrijetijd leest Belkis graag boeken. Over van alles. “Ik ben nu bijvoorbeeld bezig in het laatste boek van Stephanie Meyer. Dat is de schrijfster van de Twilight-serie. Je weet wel, over die vampiers. Van haar boeken zijn ook films gemaakt.”

Sterkedrank

Voor de foto bracht Belkis een fles Mama Juana mee. “Daarmee laat ik zien waar ik vandaan kom. Mama Juana is traditionele sterkedrank uit de Dominicaanse Republiek. Je moet er niet te veel van drinken, want dan word je dronken. Nee, ik drink er nooit te veel van. Het zijn vooral de mannen die Mama Juana heel erg graag lusten ...”