Eddo (1958)

'Wijkagent en muzikant'

Sinds 2019 is Eddo wijkagent in de oude H-buurt in Bijlmer-Centrum. Daarmee is de cirkel zo goed als rond. Eddo werkt namelijk al sinds 1977 bij de politie en heeft overal in de stad gezeten: aan de Warmoesstraat in het centrum, in Noord, in West, in Zuid en nu dus in Zuidoost.

In 2000 is Eddo wijkagent geworden. Of eigenlijk buurtregisseur, zoals de functie toen nog heette. Daarvoor was hij projectleider bij de politie.


In 1998 kreeg Eddo een zwaar auto-ongeluk. Daarbij liep hij hersenletsel op. Hierdoor kon hij niet langer nachtdiensten draaien.

‘Muziek brengt balans in mijn leven’

Gezicht van de politie

“Als buurtregisseur kon ik op straat lopen en fietsen”, vertelt Eddo. “Dat heeft mijn genezing bevorderd. Bovendien ligt het werk me heel goed.


Het werk van buurtregisseur omvatte meer dan dat van wijkagent. Maar nog steeds ben ik het gezicht van de politie voor de mensen in mijn wijk.”

Echt wat betekenen

Als wijkagent kan Eddo echt wat betekenen voor mensen. Hij noemt een voorbeeld van een vrouw die gestalkt werd door haar ex-vriend. Hij bleef haar maar lastig vallen en mailen en appen.


Eddo: “Ik heb haar ex-vriend hierover aangesproken en uitgelegd dat we met het opbouwen van een dossier gingen beginnen, als hij haar zou blijven stalken.


Ik heb hem gezegd: ‘Elke keer als je je ex-vriendin belt of appt of op een andere manier benadert, zetten we dat in het dossier. Daarmee kan ze een zaak tegen je beginnen. Maar als je nu stopt met haar te stalken, dan kun je zonder gevolgen verder gaan met je leven.”


Dat gesprek hielp. Hij stopte, zodat die vrouw haar leven weer kon oppakken. En ik heb dit niet 1, maar al wel zo’n 20 keer meegemaakt.” Muzikaal talent

In zijn professionele leven zet Eddo zich in voor een veilige en prettige buurt. In zijn privéleven ontplooit hij zijn muzikale talent. Hij speelt verschillende instrumenten, waaronder gitaar, piano en mondharmonica.


“Vrijwel elke dag kruip ik achter mijn vleugel,” zegt Eddo, “of pak ik mijn gitaar of mondharmonica. Daarnaast Ik geef ook spinninglessen. Daarbij fietsen we op het ritme van de muziek. Alles draait om ritme en balans. Muziek brengt balans in mijn leven.”