Carlien (1973)

'Koken en verbinden'

“30 jaar geleden ben ik als provinciaaltje vanuit Alkmaar de Bijlmer in komen rollen. Het was ontzettend wennen. Maar ik wil hier nooit meer weg.” Carlien heeft zich helemaal thuis leren voelen in de Bijlmer. Ze vindt het een bijzondere wijk, met al die verschillende mensen en culturen. “Ik heb hier zoveel geleerd.”

Carlien wil graag van andere mensen leren. Daarvoor zit ze in de Bijlmer op de juiste plek, is haar ervaring. “Hoe veel ik ook van mijn moeder hield, ze was een hele saaie kok. Hier in de Bijlmer heb ik echt lekker leren koken.


Mijn favorieten zijn de Indiase en Libanese keuken. Al die kruiden, al die verschillende en gevarieerde smaken ... De Hollandse keuken valt daarbij in het niet.”

‘Hier in de Bijlmer heb ik leren koken’

Buurtwerkkamer De Handreiking

Wie even met Carlien praat, weet al snel dat ze is verslingerd aan de Bijlmer en haar bewoners. Niet voor niets is ze 4 dagen per week in Buurtwerkkamer De Handreiking te vinden. Ze is er meewerkend vrijwilliger. Dat betekent dat ze bij van alles en nog wat betrokken is.


“Ik run bijvoorbeeld het buurtrestaurant”, zegt Carlien. “Ik help met Nederlandse les en de Formulieren-brigade, en ik doe de algemene administratie van de buurtwerkkamer. En als het nodig is, spring ik ergens bij.”

Kookboek

Voor de foto nam Carlien een kookboek mee, waaraan ze heeft meegewerkt. De gemeente had de buurtwerkkamer daarvoor benaderd. “Ze wilden een kookboek maken om mensen voor te bereiden op de energie-transitie”, licht Carlien toe. “Daarbij gaan mensen van het gas af en moeten ze elektrisch gaan koken.”


De buurtwerkkamer is een centraal punt in de wijk, met veel contacten met buurtbewoners. “Daarom vond de gemeente ons de ideale partij om dat kookboek te maken.”

26 verschillende keukens

“26 buurtbewoners hebben een recept geschreven en hun gerecht gemaakt”, vertelt Carlien verder. “Het zijn recepten uit 26 verschillende keukens. Van Ghanees tot Turks, van Cubaans tot Jordanees en van Bulgaars en Irakees. Inmiddels heb ik 24 recepten uit het boek zelf gemaakt. Allemaal even verrukkelijk. Het mooie van dit boek is ook dat eten verbindt. En dat gebeurt in de Bijlmer; we houden van eten.”

Buurtrestaurant De Handreiking

Elke donderdag tussen 17.00 en 19.00 uur zijn buurtbewoners welkom in het buurtrestaurant van Buurtwerkkamer De Handreiking. (De keuken sluit om 18.30 uur.) Voor 1 euro krijgen ze een gezonde maaltijd. Wie een leeg bakje meeneemt, kan ook een extra maaltijd mee naar huis nemen. Adres: Haardstee 15.