Jean (1990)

Een verhaal dat iedereen moet lezen

Op zijn twaalfde kwam Jean met zijn moeder vanuit Suriname naar Nederland. Ze woonden eerst zes maanden bij zijn oma, in Amsterdam-Oost. Daarna settelden ze zich in Rotterdam. Als volwassene verhuist Jean terug naar de hoofdstad. Daar vindt hij de liefde én een prachtige woning met een fantastisch uitzicht.

Jean en zijn vriendin Dorrit wonen eerst in een kleine studio in Oost. Dat is nogal krap met zijn tweeën, dus ze willen graag wat groters. Sociale huur is geen optie, want daarvoor zijn de wachttijden veel te lang.


Met hun beide inkomens kunnen ze zich een niet te dure huurwoning in de vrije sector veroorloven. Die vinden ze in Zuidoost, aan de Bijlmerdreef.


“Toen ik die woning zag, was ik meteen verkocht”, zegt Jean. “Vooral door het uitzicht, dat is echt fantastisch. We kijken onder andere uit op het Anton de Komplein, de markt, het winkelcentrum en het Nelson Mandelapark. En dan moet je het ’s avonds eens zien ...”

‘Iemand motiveren, dat vind ik heel mooi’

Leven in slavernij

Als voorwerp voor op de foto koos Jean voor het stripboek ‘Quaco – Leven in slavernij’ van Eric Heuvel en Ineke Mok. Het gaat over een kleine Surinaamse jongen, Quaco (vaak uitgesproken als ‘Kwakoe’).


“Het is een waargebeurd verhaal”, vertelt Jean. “Daarom vind ik het zo belangrijk dat iedereen dit verhaal leest. Quaco werd in de 18e eeuw op brute wijze ontvoerd en tot slaaf gemaakt.


De Schots-Nederlandse soldaat John Gabriël Stedman heeft in zijn dagboeken het leven op Surinaamse plantages beschreven. Daarin heeft hij verteld over Quaco. In het stripboek is Quaco de hoofdpersoon.”

Motiveren

Jean is erg begaan met de mensen om hem heen. Hij heeft zelf het nodige meegemaakt, ook zware tijden.


“Maar ik weet”, zegt hij, “dat als je iets kunt bereiken, je ervoor moet gaan. Daar ondersteun ik anderen ook graag bij. Door hen te helpen waar ik kan.


Een neef bijvoorbeeld, had een tijdje vastgezeten en wilde zijn leven beteren. Ik heb hem aan een baan geholpen bij het bedrijf waar ik werk, zodat hij ook wat van zijn leven kan maken. Iemand motiveren, dat vind ik heel mooi.”