Cherel (1978)

'Met weinig ingrediënten toch veel smaak'

Mensen moeten zichzelf zijn. Dat is een belangrijke boodschap die Cherel aan de mensen wil meegeven. Nee durven zeggen, hoort daar ook bij. Haar dochter heeft die boodschap goed begrepen. “Die kan beter nee zeggen dan ik.

Ik leer veel van haar.”

Cherel woont sinds 2014 in Haardstee. Een relaxte en leuke buurt, vindt ze. Heel kindvriendelijk. En alles lekker dichtbij. De winkels, het metrostation. Een fijne buurt is belangrijk. En daar draagt Cherel graag haar steentje aan bij.

‘Mijn dochter kan beter nee zeggen, ik leer veel van haar’

Gastvrouw

Zo is Cherel ehbo’er bij evenementen die de gemeente organiseert. Ook werkt ze geregeld als gastvrouw, via Venzo. Dat is een organisatie voor vrijwilligerswerk. “Ik ben een heel sociaal persoon”, zegt Cherel. “Als ehbo’er en als gastvrouw heb ik veel contact met mensen, dat vind ik dus ontzettend leuk om te doen. Ik breid er bovendien mijn sociale netwerk mee uit.”

Moski alesi

Cherel woont samen met haar jongvolwassen dochter onder een dak. Ze houdt van koken en wilde daarom met een typisch Surinaams gerecht op de foto. Ze koos voor moksi alesi. “Moksi alesi betekent letterlijk ‘gemengde rijst’”, legt Cherel uit.


“Dit Surinaamse gerecht is ontstaan in de tijd van de slavernij. Je maakt het als je weinig te eten hebt. Moski alesi bestaat uit rijst met kokosmelk. Zo proef je met maar twee ingrediënten toch verschillende smaken. Verder kun je er allerlei restjes bij doen. Zelf doe ik er vaak bakkeljauw en zoutvlees bij.”

Banaan met pindasaus

Cherel houdt ontzettend van koken. Voor haar dochter en zichzelf. En voor vrienden, tijdens verjaardagen bijvoorbeeld. “Ik heb geen favoriet gerecht, maar ik kook van alles. Bami, nasi, roti, bruine bonen, heri heri, baka bana, noem maar op. Heri heri is ook een traditioneel gerecht. Baka bana is een Surinaamse gebakken banaan met pindasaus.”

Geleerde les

Op de vraag wat Cherel nog meer over zichzelf wil vertellen, antwoordt ze dat ze van mensen houdt. En dat ze aan anderen mee wil geven wat ze weet. “Ook wil ik leren van anderen. Aan mijn dochter heb ik meegegeven dat je eerlijk en jezelf moet zijn. En dat als je iets niet leuk vindt, dat je dat meteen moet aangeven. Die les heeft ze goed geleerd. Ik vind nee zeggen soms toch best wel lastig. Mijn dochter kan dat veel beter.”