Dilainy (1995)

Stoffenverzamelaar en buurtverbinder

Als kind wilde Dilainy graag modeontwerpster worden. Tijdens het ouder worden verdween die wens uit beeld en inmiddels studeert Dilainy bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Maar stoffen spelen nog steeds een belangrijke rol in haar leven.

Dilainy’s moeder was vroeger vaak ziek. Als kind bleef ze daarom veel thuis en moest ze zichzelf zien te vermaken. “Ik maakte zelf kleren voor mijn barbiepoppen. Zo raakte ik geobsedeerd door kleding en mode, en wilde ik modeontwerpster worden.” Uiteindelijk kiest Dilainy een heel andere studie. Maar de passie voor mode en stoffen blijft.

‘Ik maakte zelf kleren voor mijn barbiepoppen’

Wonen in een zeecontainer

Zuidoost is de plek waar Dilainy zich thuis voelt. Ze is er geboren en opgegroeid. Als student heeft ze een tijdje op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord gewoond. In een van de zeecontainers die tot studentenkamers waren omgebouwd.


Maar toen die plaats moesten maken voor nieuwbouw en Dilainy moest verhuizen, wilde ze toch graag terug naar Zuidoost. “Op het NDSM-terrein voelde ik me wel student, maar niet echt thuis. Hier in Zuidoost voel ik me én student, én thuis.”

Buurtverbinder

Dilainy wil ook graag dat haar buurtgenoten het naar hun zin hebben. Daarom is ze buurtverbinder. Samen met een collega geeft ze leiding aan de beheerders van een aantal portieken in Heesterveld. “We organiseren bijvoorbeeld vuilprikacties en het onderhoud van de moestuintjes langs de parkeergarage, en we zorgen voor sociale controle.”

 Traditionele stoffen

Op de foto staat Dilainy met Afrikaanse stoffen. Ze heeft zelf geen Afrikaanse wortels, maar haar vriend William wel, die komt uit Ghana. “Vorig jaar ben ik met hem daarnaartoe gegaan. De stoffen die ik daar zag...zo mooi!


Ik ben een stoffenverzamelaar, dus ik heb er veel van mee naar huis genomen. Ook andere culturen hebben prachtige en kleurrijke traditionele stoffen. De laatste keer dat ik kleding heb gemaakt was een blazer voor een vriendin. Met Javaanse stoffen. Ze was er ontzettend blij mee.