Dorrit (1996)

'Anderen helpen zich thuis te voelen'

Sinds 2020 woont Dorrit in Zuidoost. En ze werkt er ook. Als regisseur wijkontwikkeling en leefbaarheid voor de woningstichting Eigen Haard. In die functie is ze vooral actief in de K-buurt, Gein en Driemond. En ze heeft ook al Holendrecht en Reigersbos als haar werkgebied gehad. Met andere woorden: al woont ze pas kort in Zuidoost, Dorrit weet waarover ze het heeft, als het over het stadsdeel gaat.

Dorrit woonde eerst in Amsterdam-Oost, samen met haar vriend ​​​​​​​Jean in een superkleine studio. Ze is ontzettend blij dat ze nu in Zuidoost woont, in een woning die veel beter bij hen past.


Als je Dorrit vraagt wat veel voor haar betekent, dan antwoordt ze: “Mijn huis. Daar is alles wat ik nodig heb: mijn spullen, mijn partner en het gevoel van thuis zijn. Mijn huissleutels symboliseren dit.”

‘In mijn huis is alles wat ik nodig heb’

Veel in de buurt aanwezig

In haar werk helpt Dorrit andere mensen om zich thuis te voelen op de plek waar ze wonen. “Als regisseur wijkontwikkeling en leefbaarheid ben ik het aanspreekpunt voor wijkbeheerders.


Maar ik zet me ook vooral in voor de leefbaarheid in de buurten waarvoor ik werk. Daarvoor ben ik veel in die buurten aanwezig.


Ik zou wel vanuit het hoofdkantoor van Eigen Haard in Sloterdijk mijn werk kunnen doen. Maar ik heb graag een goed contact met de huurders voor wie ik het allemaal doe. Bovendien beslissen we liever mét hen, dan óver hen.”

Nuttig werk

Dat Dorrit nu bij een woningstichting werkt, was niet vanzelfsprekend. Ze heeft Media en cultuur gestudeerd, iets heel anders.


“Maar tijdens mijn studie kwam ik bij WoningNet te werken”, vertelt Dorrit. “Zo kwam ik met sociale verhuurders in aanraking.


Die doen ontzettend nuttig werk. Dat spreekt me veel meer aan dan het werk van commerciële bedrijven. Na WoningNet heb ik dan ook nog een tijdje als wijkbeheerder gewerkt. En nu dus als regisseur wijkontwikkeling en leefbaarheid. Een topbaan!”