Roshida (1975)

Liefdevol, maar ook heel pittig

27 jaar geleden verhuisde Roshida van Curaçao naar Nederland. Samen met haar oudste dochter. Die was toen nog een baby. Roshida wilde zichzelf niet verliezen in het grote Nederland. Daarom kocht ze op Curaçao een beeld: een Chichi. Dat beeld herinnert Roshida er steeds aan waar ze vandaan komt, wie ze is en wie ze wil zijn.

Het gezin van Roshida gaat in Amsterdam-Zuidoost wonen. Daar wordt nog een dochter geboren. Die is inmiddels 18 jaar en woont nog thuis. Roshida’s oudste dochter woont vanaf haar 18e in Rotterdam.

Chichi herinnert mij eraan wie ik ben en wie ik wil zijn’

Rolmodel 

Een van de belangrijkste eigenschappen van Roshida’s karakter is dat ze graag mensen helpt. Met liefde. Ze wil een rolmodel zijn. Voor haar dochters, maar ook voor de rest van haar familie en de mensen om haar heen. Ze werkt in de financiële wereld en doet daarnaast veel vrijwilligerswerk. Eerst voor Stichting Strategisch Amsterdams Beraad van Antillianen en Arubanen (SABANA). En sinds 3 jaar voor ProFor.

Vrijwilligerswerk

“ProFor is een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening”, vertelt Roshida. “We helpen Caribische Nederlanders met bijvoorbeeld brieven lezen en bellen naar instanties.


Ook ben ik onder andere familiecoach. Ik bemiddel als er problemen zijn binnen een familie. Verder breng ik mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar in contact. Zodat ze niet in hun eigen bubbel blijven hangen.”


Omdat Roshida in de financiële wereld werkt, kan ze makkelijk financieel advies geven: “Ik vind het fijn om kennis over te dragen.”

Sensueel Caribisch figuur

Wie Roshida is en wie ze wil zijn komt allemaal samen in het beeld van Chichi. “De Chichi is een sensueel Caribisch figuur”, zegt Roshida. “In het Papiaments betekent ‘chichi’ ‘grote zus’. Die brengt de familie samen op een liefdevolle en zorgzame manier.”


Roshida is het tweede kind uit een gezin met 5 broers en zussen. Ze is dus niet de oudste. “Maar iedereen ziet mij wel zo”, zegt Roshida. Dat komt omdat ze van aanpakken houdt en altijd klaar staat om te helpen. “Ik kan heel lief zijn, maar ook heel pittig. Dat merken mensen die ik help bij ProFor ook. ‘Je moet wel zelf iets doen’, zeg ik ze dan. ‘Dus ik verwacht dat je voorbereid op onze afspraak komt en dat je je brieven hebt geopend.’”