Jennefer (1985)

Eerst focussen op een opleiding

Na haar 21ste verhuisde Jennefer van de Bijlmer naar Amsterdam-Oost. Na 9 jaar kwam ze terug naar de Bijlmer. Ze woont samen met haar 5 kinderen in Haag en Veld. Vanwege een hernia komt ze niet veel buiten. Om haar kansen te vergroten, is Jennefer zich sinds vorig jaar aan het omscholen. “Ik kan niet wachten om weer aan het werk te gaan.”

Jarenlang werken in de ouderenzorg heeft zijn tol geëist: vanwege ernstige problemen met haar rug kan Jennefer niet meer werken. “Ik zit best al wat jaartjes thuis”, vertelt ze, “en ik word er gek van. Ik kom bijna de deur niet meer uit en ik mis het contact met collega’s en anderen ontzettend.”

Zo fijn om weer onder de mensen te zijn’

Leren voor nieuwe werk

Sinds vorig jaar volgt Jennefer daarom een computercursus. Het is een voorbereiding op de opleiding tot receptioniste en administratief medewerker. “Die computercursus duurt een jaar”, zegt Jennefer. “Het is 1 dag in de week en ik geniet er enorm van. Het is zo fijn om weer onder de mensen te zijn.”


In die klas gaat het niet alleen over de lesstof. Jennefer: “We leren elkaar natuurlijk ook steeds beter kennen. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen en daar praten we over. En ook over het opvoeden van kinderen, bijvoorbeeld.”

Eerst het één, dan het ander

Met een nieuwe opleiding hoopt Jennefer straks door te stromen naar een betaalde baan. “Maar ik focus me nu eerst op de opleiding zelf”, zegt ze. “Solliciteren komt straks. Bovendien wil ik ook nog mijn Nederlands verbeteren. Praten is geen probleem. Maar schrijven is toch wel wat anders.”

Surinaams koken

Door het voorwerp waarmee Jennefer zich liet fotograferen, leren we nog een kant van haar kennen: ze houdt ontzettend van koken. Jennefer: “Een favoriet gerecht om te koken heb ik niet. Maar ik kook wel echt Surinaams. Roti, Surinaamse bami, pom.

Mijn zoon Jewinso helpt me graag. En vaak kookt hij ook zelf. Meestal maakt hij dan pasta. Alleen. Want helpen? Nee, dat heeft hij liever niet.”

Moeder van vijf kinderen

Jennefer is moeder van 5 kinderen. De drie middelste zijn ook op de foto gezet.