Rosita (1980)

De wereld een beetje beter achterlaten

Aan het eind van de rit hoopt Rosita de samenleving een beetje beter achter te laten, dan toen ze op de wereld kwam. Daarvoor heeft ze meer dan genoeg energie. Stilzitten is moeilijk voor haar.

Rosita werkt als buurtcoördinator bij Rochdale. In die functie zet zij zich in voor de leefbaarheid van Bijlmer-Centrum en Gaasperdam.


Een buurtcoördinator brengt allerlei partijen uit de buurt bij elkaar: bewonerscommissies, de gemeente en allerlei zorg- en welzijnsinstellingen die in de buurt actief zijn. Samen maken ze de buurt beter.

‘Mijn boek helpt vrouwen krachtig te kiezen’

Elkaar leren kennen

Daarvoor worden allerlei projecten opgezet. Het fotoproject waar dit interview deel van uitmaakt, bijvoorbeeld. Moestuintjes voor de buurt en voor schoolkinderen. Een kunstwerk van mozaïek in Florijn. Financiële steun voor buurtwerkkamers.


“Het zijn allemaal projecten waardoor buurtbewoners elkaar leren kennen,” zegt Rosita. “Want als je elkaar kent, kun je elkaar makkelijker aanspreken. Daardoor voelen mensen zich veiliger in hun buurt.”

Hulp voor gezinnen

In haar vrije tijd is Rosita ook coördinator, maar dan voor de Stichting Buurtgezinnen. Deze stichting helpt gezinnen die steun kunnen gebruiken. Zij worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden de ouders van die kinderen even ontlast.

Krachtig kiezen

Zelf heeft Rosita een dochter van 21, op wie ze heel trots is. “Ze woont nog gezellig thuis. We hebben het heel goed samen.”


Dat Rosita het goed heeft, komt onder andere door moeilijke keuzes die ze in het leven heeft gemaakt. Ze ziet om zich heen dat vrouwen moeite hebben om ook zulke keuzes te maken. “Dat raakt me.”


Om andere vrouwen te helpen, schreef Rosita daarom het boek ‘Krachtig kiezen. In 7 stappen kiezen voor jezelf en het leven dat jij wil’.


Rosita: “Hiervoor heb ik 16 vrouwen geïnterviewd over een belangrijke keuze die zij hebben gemaakt. Die verhalen heb ik aangevuld met 7 stappen die vrouwen helpen met het maken van moeilijke keuzes.”

Internationale Vrouwendag

De reacties op Rosita’s boek zijn heel positief. De gemeente vroeg haar zelfs om op Internationale Vrouwendag 10 vrouwen te helpen krachtig te kiezen. “Dat ik mensen weet te inspireren is een prachtig compliment”, zegt Rosita. “Daar ben ik echt heel erg blij mee.”