Melika

Schakel tussen de wijk en de politie

Melika is de wijkagent voor de nieuwe H-buurt, met Hakfort, Huigenbos, Heesterveld, Huntum en het Nelson Mandelapark. Door mee te doen aan het fotoproject hoopt ze de drempel voor mensen te verlagen om haar hulp in te roepen. “Een uniform van de politie schrikt misschien af. Maar ik help graag. Dat is mijn taak.”

Melika is goed bekend met de Bijlmer. Sinds 2012 is dit haar werkgebied. “Ik ben hier begonnen als hoofdagent”, vertelt Melika. “Ik deed veel noodhulpdiensten vanuit het politiebureau aan de Flierbosdreef.


Dat heeft het grootste deel van Zuidoost tussen Diemen en de A9 als werkgebied, waaronder de H-buurt. Ik heb de Bijlmer dus goed leren kennen.”

‘Ik help graag, dat is mij mijn taak’

Pleisters plakken

Na een aantal jaren als hoofdagent te hebben gewerkt, begon Melika zich te interesseren voor het werk als wijkagentschap. “Als hoofdagent plak je als het ware pleisters”, legt ze uit.

“Als wijkagent voorkom je dat er pleisters geplakt moeten worden. En als ze toch nodig zijn, kom je daarna in beeld. Voor de nazorg.”

Schakel

Een wijkagent is de schakel tussen de wijk en de politie. Een wijkagent is veel op straat, maar overlegt ook met organisaties en instanties die in de buurt actief zijn.

Denk aan de gemeente, organisaties voor hulp en welzijn, woningcorporaties, winkeliers en buurt - en bewonersorganisaties. Melika: “Met zijn allen houden we de buurt leefbaar.”


Mengelmoes

Melika heeft de Bijlmer in haar hart gesloten. “Laatst liep ik door het Brasapark en spraken twee jonge mensen me aan. Ze vroegen me wat ik van de Bijlmer vind, want ze wilden een huis kopen in Huntum.”


Over het antwoord hoefde Melika niet na te denken: “Het is hier supergezellig. En de mengelmoes van al die verschillende mensen en culturen maakt het heel bijzonder. Ik vind het echt een voorrecht om hier te mogen werken.”


Boeken

Behalve wijkagent is Melika ook moeder van 4 kinderen. De oudste is 17 en de jongste is 5 jaar. En als ze er tijd voor heeft, leest ze graag. Vandaar dat ze met een boek op de foto staat. “Welk boek het is, is niet belangrijk. Het gaat niet om dit ene boek. Het staat symbool voor alle boeken waar ik veel plezier aan beleef.”