Tom (1967)

Een buurt-vereniging
voor Huigenbos

Wandelen met een hond is dé manier om met mensen in contact te komen. Tom kreeg zijn hond Sherlock toen die 8 weken oud was. Inmiddels is hij 7 jaar. Mensen op straat zeggen regelmatig dat ze zich Sherlock nog herinneren als puppy. En dat ie nog steeds zo grappig is.

Sherlock is heel bekend in de buurt. “Mensen zien mij altijd met mijn hond”, zegt Tom.


“Vaak vragen ze iets over Sherlock. Wat een makkelijke manier is om een praatje te beginnen. Ik leg sowieso makkelijk contact. Maar met Sherlock heeft de ander ook meteen een onderwerp om met mij in gesprek te raken.”

‘Mensen zien me altijd met mijn hond’

Groeten is een begin

Tom woont in Huigenbos. Dat is een flat met 400 woningen. Met zoveel mensen moet je rekening houden met elkaar, vindt Tom. Plezierig samen leven begint met elkaar een beetje leren kennen.


“Hoe meer we van elkaar weten,” zegt hij, “hoe prettiger het wordt. En dat hoeft natuurlijk niet tot in detail. Elkaar groeten is ook al een goed begin.”

Veel groen

25 jaar woont Tom inmiddels in Zuidoost. Toen hij er in 1997 kwam wonen, kon hij nog uit 9 leegstaande woningen kiezen. Tegenwoordig is er een lange wachttijd. Het uitzicht op het groen, de Gaasperplas in de buurt, zijn ruime woning. Het zijn allemaal redenen waarom hij het er zo fijn vindt.


Wel heeft hij Zuidoost de afgelopen jaren zien veranderen. Steeds meer mensen om hem heen hebben het moeilijk. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed Nederlands kunnen lezen en/of schrijven. Of niet goed weten waar ze met hun vragen en problemen terecht kunnen. Daarom zet Tom zich in voor zijn buren en voor de buurt.

Buurtvereniging

“Ik ben bezig een buurtvereniging op te zetten”, zegt Tom. “Het doel daarvan is het verbeteren van de leefomgeving en het woongenot van de bewoners van Huigenbos.


Ik wil beginnen met dingen uitleggen in duidelijke taal. Bijvoorbeeld wat je kunt doen als je buren geluidsoverlast veroorzaken. Of dat het belangrijk is om de vogels niet te voeren, vanwege ongedierte.”


Verder vindt Tom het belangrijk dat bewoners weten welke rechten en verplichtingen zij hebben. En hoe inspraak werkt over veranderingen in hun omgeving. “Maar dat dan allemaal in duidelijke taal.


Want veel bewoners willen heel graag bijdragen aan een betere leefomgeving, maar weten niet goed hoe.”