Louise (2002)

Liever dieren dan mensen

Louise woont sinds haar tweede in een eengezinswoning aan Huntum. Met haar ouders en haar 2 jaar oudere broer. Studeren doet ze in Almere. Biologie. “Op dit moment ben ik bijna klaar met mijn stage bij Stichting AAP, ook in Almere.”

Louise voelt een sterkere binding met dieren dan met mensen. Dat geldt voor meer mensen met autisme. “Mensen zijn vaak lastig te lezen”, is Louises ervaring. “Emoties herkennen vind ik best ingewikkeld. Dieren zijn juist heel makkelijk te begrijpen. Die hebben een duidelijke lichaamstaal.”

‘Emoties herkennen vind ik best ingewikkeld’

Column

Over haar autisme schrijft Louise 4 keer per jaar een column in het Autisme Magazine. De vorm die zij heeft, is Asperger. Voor mensen met Asperger is contact met andere mensen best lastig. Ook raken ze snel overprikkeld. Dat Louise zich liet fotograferen door iemand die ze nog niet kende, is dan ook een overwinning op zichzelf. 

Brief aan dader

In juni 2023 heeft Louise een boek uitgebracht. De titel daarvan is ‘Een ballon in een park vol spijkers’. Het boek is eigenlijk een lange brief. Louise schreef die brief aan de man die haar aanrandde toen ze 12 jaar oud was. Ze wil dat hij weet wat hij heeft aangericht. In de brief schrijft Louise al haar gedachtes en gevoelens op. Ze hoopt dat de dader spijt zal krijgen van zijn daad.

Vaste gewoontes

“Vaak zeg ik nee tegen dingen”, vertelt Louise. “Ik heb behoefte aan vaste gewoontes. Zo sta ik bijvoorbeeld elke ochtend op dezelfde tijd op en eet ik altijd hetzelfde ontbijt. Tegelijkertijd wil ik juist wat meer gaan doen.

Toen Marcel me vroeg voor het fotoproject, zag ik dat als een goede kans om eens uit mijn comfortzone te stappen. Uiteindelijk vond ik de fotosessie heel leuk.”


Namibië

Haar toekomst ziet Louise in het buitenland. “Ik wil graag meehelpen met het beschermen van wilde dieren. Ervoor zorgen dat er genoeg ruimte voor hen overblijft, bijvoorbeeld. En oplossingen helpen zoeken als de belangen van mensen en dieren met elkaar botsen.”

In juni en juli van 2021 heeft Louise soortgelijk werk al eens gedaan. “Ik heb in Namibië als vrijwilliger met dieren gewerkt. Dat werk wil ik de rest van mijn leven blijven doen.”Ketting

Als souvenir heeft ze onder andere een vrijwilligers-T-shirt mee naar huis genomen. En een mooie ketting. “Die heb ik gekregen van een vrouw die dit soort sieraden zelf maakt. Deze vond ik mooier voor op de foto, dan het T-shirt.”