Lilian (1943)

Koningin-moeder in traditionele kleding

Lilian Baiden noemt zichzelf een eenvoudige vrouw. Ze is moeder van 2 kinderen. Die wonen het grootste deel van de tijd bij hun vader, aan Hoptille. Vandaar dat Lilian daar vaak is te vinden. Ze heeft er zelf ook gewoond, dus ze kent de buurt goed.

Lilian heeft de buurt de afgelopen jaren flink zien veranderen. Vroeger was het er niet zo fijn, maar tegenwoordig vindt ze het er rustig en kalm. Een fijne plek om te wonen. En lekker dicht bij alle winkels in Amsterdamse Poort, waar Lilian alle ingrediënten vindt om te koken.

‘Als het nodig is weten we elkaar hier te vinden

Fufu en lightsoup

“Ik kook ontzettend graag”, zegt Lilian. “Traditionele gerechten uit Ghana en West-Afrika, maar ik probeer ook regelmatig nieuwe dingen uit. Mijn favoriete gerechten om te koken zijn de traditionele fufu en lightsoup.”


Fufu is een bal van cassave of bakbanaan, of allebei. Die eet je vaak met een saus of bij een soep. Met je rechterhand rol je kleine balletjes van de grote bal. Daarna sop je het balletje in de soep of saus en stop je het in je mond.


Lightsoup is ook een traditioneel gerecht uit Ghana en andere landen in West-Afrika. Lilian: “Er gaan tomaten in, knoflook, gember, ui en kip of ander vlees. Ook kan er gerookte vis bij. Je eet de soep vaak met fufu.”

Kleding maken

Behalve koken, maakt Lilian ook graag kleren. Hoewel ze dat niet meer zo vaak kan doen als ze zou willen. Ze heeft 2 operaties gehad, waardoor ze niet meer lange tijd achter elkaar kan zitten. Lopen gaat ook niet meer zo best.


“De kleding op de foto heb ik zelf gemaakt, maar dat was niet zo moeilijk. Het is Kentestof waar ik kralen aan gemaakt heb.” Kente bestaat uit geweven stroken stof van ongeveer 8 tot 10 centimeter breed, die aan elkaar zijn genaaid.


“Traditionele kleding van Kentestof wordt nog steeds gedragen door Ghanezen,” zegt Lilian. “De laatste keer dat ik deze kleding aan had, is al jaren geleden. Bij de begrafenis van mijn vader. Maar we dragen het bij alle speciale gebeurtenissen, zoals verlovingen en bruiloften. Ik voel me er de koningin-moeder in.”