Marcel (1980)

Kinderen een houvast geven voor de toekomst 

Marcel maakt deel uit van een team buurtbewoners die samen Zuidoost TV maken. Ze maken video’s over wat er speelt in hun stadsdeel en laten ‘the good & the bad, the ugly & the beautiful’ zien, zoals ze dat zelf verwoorden.

Filmpjes maken over maatschappelijk nuttige onderwerpen is Marcels werk en zijn hobby. Voor Zuidoost TV maakt hij informatieve filmpjes die buurtbewoners helpen hun weg te vinden in het leven in Zuidoost. Bijvoorbeeld filmpjes over instanties die hulp en ondersteuning kunnen bieden. Zo wil Marcel zijn steentje bijdragen aan het laten zien van de positieve kant van Zuidoost.

‘Ik help mensen met elkaar in debat te gaan’

Weekendschool

Een van de filmpjes die Marcel heeft gemaakt, gaat over de school Sabi Yu Rutu Skoro, of in het Nederlands: de Afro Weekendschool. Als vader van vijf kinderen, is hij zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Op de weekendschool leren kinderen van Afro-Surinaamse/Caribische afkomst Sranantongo. Dat is een creoolse taal die in Suriname wordt gesproken. Ook is er les in levensbeschouwing en werken de kinderen aan zelfbesef en zelfvertrouwen. “Op de dag dat ik op de school ging filmen, stond Keti Koti centraal”, vertelt Marcel. “Met de boodschap van hoop en identiteit. Wat ik heel mooi vind aan de weekendschool is dat die kinderen een houvast geeft, zodat ze stabieler in het leven staan.”

Debatcentrum New Metropolis

Marcel voelt zich erg betrokken bij zijn buurt. Hij vult die betrokkenheid in op een wijze die het beste bij hem past: met film. Marcel: “Naast mijn werk voor Zuidoost TV, ben ik ook actief in New Metropolis. Dat is een debatcentrum en ontmoetingsplek in Amsterdamse Poort. In New Metropolis worden veel onderwerpen besproken, zoals het wereldwijd bevorderen van het onderwijs van meisjes en hiphop en grensoverschrijdend gedrag. Hier verzorg ik achter de schermen de techniek en de opnames. Dat is mijn manier om te helpen mensen met elkaar in gesprek te laten gaan.”

Bekijk hier het filmpje dat Marcel maakte over de school Sabi Yu Rutu Skoro