Imad (1981)

Technisch talent helpt graag zijn buren

In 2008 kwam Imad Alwan aan in Nederland. Hij was gevlucht uit Irak, waar al vijf jaar een oorlog aan de gang was. In de hoofdstad Bagdad werkte Imad als atoomwetenschapper. Ook heeft hij er op de universiteit lesgegeven in wiskunde. In Nederland gebruikt hij ook zijn technische talent, maar dan de meer praktische kant ervan. Hij werkt als klusjesman.

De eerste jaren in Nederland heeft Imad doorgebracht in een azielzoekerscentrum. Na 8 jaar kwam er eindelijk een woning voor hem beschikbaar. In Hoptille. Hij heeft het er naar zijn zin. Imad: “Ik vind het een fijne buurt. Alles is lekker dichtbij. De winkels, het station, de natuur.”

‘Ik werk als vrijwilliger als klusjesman, vandaar de boormachine’

Boormachine

“Met de buren kan ik het goed vinden”, vertelt Imad verder. “Ik werk als vrijwilliger bij het buurtwerkkamer, als klusjesman. Vandaar dat ik met een boormachine op de foto sta. Ik help ook mensen uit de buurt met klusjes in hun huis en in de tuin. Op die manier heb ik al veel ontzettend aardige buren leren kennen, waardoor ik me hier echt thuis ben gaan voelen.”

Conciërge in hotel

In 2022 heeft Imad via de gemeente een cursus gevold. Tijdens de cursus heeft hij geleerd om allerlei klussen in hotels uit voeren. Zoals tegelzetten. Met die nieuwe ervaring kan hij bijvoorbeeld conciërge bij een hotel worden. “Inmiddels heeft de buurtwerkkamer me als betaalde klusjesman aangenomen. De cursus heeft dus succes gehad.”