Toelichting onderzoek
Veerkracht in het corporatiebezit
Toename kwetsbare huishoudens vraagt om actie
Jeroen Frissen, één van de onderzoekers en opstellers van het rapport Veerkracht in corporatiebezit. Meer kwetsbare huishoudens in corporatiewoningenis tevreden dat de urgentie om leefbaarheid te verbeteren meer gevoeld wordt dankzij het rapport.
Corporaties wijzen vooral woningen toe aan de lagere inkomens en maken weinig gebruik van de ruimte die er is om het aan mensen met een hoger inkomen toe te wijzen. De meeste woningen komen vrij in de buurten met veel corporatiewoningen en daar worden ook kwetsbare huurders gehuisvest. Je zou daar op kunnen sturen, door bijvoorbeeld te spreiden. Mensen zijn minder zelfredzaam en ‘samenredzaam’. Om hier in van betekenis te kunnen zijn moeten we samenwerken, dat is bekend, maar het is ook echt urgent.
Urgentie wordt gevoeld

Verbinding met de buurt
In de maanden voor de oplevering is er hard gewerkt aan een goede verbinding met de buurt. Pieter: “Juist de directe omgeving speelt een belangrijke rol in de integratie van de statushouders. Samen met stadsdeel Oost en Stichting Dynamo hebben we een maatschappelijk programma opgezet voor de bewoners van Spark Village. Dit houdt in dat er veel verschillende bijeenkomsten en activiteiten worden georganiseerd, zowel in Spark Village als in de rest van de stad. Ook is er een speciale sportcoördinator aangesteld en zijn er verschillende spreekuren, waar bewoners langs kunnen komen voor vragen.”
Zuurkoolstamppot met prei, makreel en Amsterdamse ui
Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 2 min. op middelhoog vuur. Spoel ondertussen de zuurkool in een bolzeef onder koud stromend water. Voeg de zuurkool toe aan de prei en stoof nog 3 min. op laag vuur mee zonder deksel op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Laat ondertussen de Amsterdamse uien uitlekken. Verdeel de makreel in stukken.
Schep de aardappelpuree door de groenten en verwarm nog ca. 4 min. Schep goed om. Schep de mosterd en Amsterdamse ui erdoor. Verdeel de stukken makreel erover en serveer.