Samen maken we de buurt
De buurt in, de straat op
Wij bieden ongeveer 80.000 mensen een thuis in circa 35.000 woningen in Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Purmerend en Zaanstad. Dat zijn veel woningen voor veel mensen. Helaas kennen we om die reden niet iedereen even goed. Daarom gaan we weer vaker de buurt in, de straat op.
Samen met andere partijen die in de wijk actief zijn, kijken we hoe het gaat met de buurt en de mensen. We praten met bewoners over wat nodig is en waar zij zich zorgen over maken. Door in een buurt te weten wat er moet gebeuren, kun je gezamenlijk een plan maken met concrete acties.
Zijn er zorgen over veiligheid in en om een woongebouw? Dan gaan politie en corporatie daar samen aan de slag. Plannen we grootschalige renovaties? Dan combineren we die met de aanpak van de openbare ruimte. De uitdaging om Nederland aardgasvrij te maken moeten we ook samen aangaan. En we werken samen met gemeenten en zorgaanbieders om de groeiende groep kwetsbare huurders te huisvesten op een manier die ook rekening houdt met de draagkracht van een buurt.
Kwetsbare huurders
Door in buurten samen te werken met de gemeente en maatschappelijke organisaties hopen we de juiste mensen aan elkaar te kunnen koppelen en kansen te bieden. Om ook het groeiende aantal kwetsbare mensen die het in deze tijd extra lastig hebben verder te helpen. Dat doen we al in de Lodewijk van Deysselbuurt in Amsterdam Slotermeer. Daar zijn veiligheid, overlast, vervuiling en onderhoud de grootste leefbaarheidsproblemen. Ook kampen mensen er met sociaaleconomische problemen (inkomen, werkloosheid en onderwijs). Rochdale gaat er 1.200 woningen aanpakken. De buurt heeft op veel vlakken veel nodig. Samen met de gemeente Amsterdam en andere organisaties helpen we bewoners op alle punten verder vooruit.
Cascoland is een van die organisaties. Deze sociale onderneming is op verschillende plekken in Amsterdam actief. Sinds maart 2018 ook in de Van Deysselbuurt. Fiona de Bell is mede-oprichter van Cascoland. “Cascoland bestaat uit ontwerpers, architecten, artiesten en kunstenaars. Wij willen buurtbewoners inspireren en helpen om hun buurt te veranderen zoals zíj dat willen.”
'Wij willen buurtbewoners inspireren en helpen om hun buurt te veranderen zoals zíj dat willen.'
Ééndagszaak
Het eerste idee van Cascoland in de Van Deysselbuurt, zijn de ééndagszaken. “Als u in de buurt woont en u wilt ondernemen, dan mag u gratis één dag in de week onze ruimte gebruiken”, legt Judith Leijdekkers van Cascoland uit. “Het begon met een kapper. Daarna kwam er een masseuse bij en weer een week later iemand die bewegingslessen gaf.”
“De masseuse zei: ‘Het gesprek dat ik met mijn klanten heb, is minstens zo belangrijk als de massage.’ Door in gesprek te komen met buurtbewoners, komen wij erachter wat zij willen. Wij helpen hen vervolgens hun ideeën in de praktijk te brengen.” Lees hier meer over op onsverhaal.nl/vandeyssel.
Bouwen aan een sterke gemeenschap
We investeren samen met partners in de buurt in het verbeteren van leefbaarheid in onze buurten. In kwetsbare wijken zorgen we voor verbinding. We geloven in de kracht van bewoners en geven ruimte aan de ideeën die er ontstaan. Zo vormt zich een sterke gemeenschap waar mensen zich thuis voelen, in een buurt waar je voor zorgt, met buren die ook voor jou zorgen als het nodig is.
Gemengde wijken
Rochdale vindt dat gemengde wijken bijdragen aan de woonkwaliteit van stad en regio. In gemengde wijken wonen verschillende groepen mensen met zowel een laag als een hoger inkomen naast elkaar. Volgens ons draagt een mix van ouderen, jongeren, starters en gezinnen die naast elkaar wonen bij aan de leefbaarheid in de wijk.
'Buurt-gesprekken brengen mensen samen'
Aan de slag voor een leefbaar Kattenburg
In Kattenburg, een van de buurten op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam Centrum, gaat Rochdale met de gemeente en andere partijen in de buurt aan de slag. Samen gaan we zorgen dat mensen elkaar (beter) leren kennen en dat er meer contact komt.
De aanleiding is een tweetal schietpartijen die de druppel waren als het gaat om het gevoel van veiligheid bij bewoners. Bewoners durfden ’s avonds niet meer de straat op. We hebben daarom niet alleen weer een wijkbeheerder in de buurt, we gaan ook samen met gemeente, politie en straatcoaches de overlast in de buurt en overlast in de woongebouwen tegen. En sinds 1 september voeren Irma Vroegop en Birgit Oelkers buurtgesprekken.
Verbinden en leren kennen
Buurtgesprekken zijn bedoeld om elkaar beter te leren kennen. Birgit en Irma praten bijvoorbeeld met bewoners over waar ze van houden. Birgit: “Gezamenlijke hobby’s brengen mensen samen. Maar het gaat natuurlijk ook over waar mensen zich zorgen over maken. En dat heeft al gezorgd voor een WhatsAppgroep van de buurt en burenetentje. Op dat burenetentje waren zo’n veertig mensen. Het heerlijke eten was door een zestal buren gemaakt. Er waren heel verschillende mensen, oude en nieuwe Kattenburgers, een groep Marokkaanse vrouwen met hun dochters, veel huurders en een aantal kopers. De jongste gast was zes maanden oud. De sfeer zat er goed in, met op een gegeven moment zelfs een polonaise!”
Zuurkoolstamppot met prei, makreel en Amsterdamse ui
Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 2 min. op middelhoog vuur. Spoel ondertussen de zuurkool in een bolzeef onder koud stromend water. Voeg de zuurkool toe aan de prei en stoof nog 3 min. op laag vuur mee zonder deksel op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Laat ondertussen de Amsterdamse uien uitlekken. Verdeel de makreel in stukken.
Schep de aardappelpuree door de groenten en verwarm nog ca. 4 min. Schep goed om. Schep de mosterd en Amsterdamse ui erdoor. Verdeel de stukken makreel erover en serveer.