ons verhaal

In 1969 kwam de familie Pont Renfrum in Hoogoord wonen. Dat was de allereerste flat in de Bijlmer. “In de beginjaren was het hier nog echt een dorp”, herinnert mevrouw Pont Renfurm (89) zich. “Er stonden nog niet zoveel gebouwen en er waren dus nog lang niet zoveel bewoners. De flats hadden binnenstraten. Daar kwamen de bakker en de melkboer uit Duivendrecht met een handkar. Op een gegeven moment wisten die precies wat iedereen wilde. Dus als je er niet was, zetten ze het brood en de melk gewoon voor de deur. Dat kon toen nog.”


Haar dochter Lydia (60): “Voor kinderen was het hier echt geweldig. Er werd volop gebouwd en overal had je bergen zand liggen. Wij spraken dan met elkaar af bij de witte bergen. Op sommige plekken was het best gevaarlijk, met drijfzand. Daar stonden dan wel hekken omheen. Maar je weet hoe kinderen zijn, die sluipen en kruipen overal tussendoor. Vooral de eerste vijf jaar, voordat de Bijlmer flink begon te groeien, was het een feest om hier te wonen.

Bij de Vogeltjeswei staat trouwens wat volgens mij het eerste kunstwerk in de Bijlmer is: de rode palen. Dat werd ook al snel zo’n afspreekplek: ‘We zien elkaar bij de rode palen!’ Ik denk dat vooral de patatboer die daar stond de reden was om juist daar af te spreken.”

'Voor kinderen was het hier geweldig, overal bergen zand'