actieve bewoners

Het begint met jezelf

“Bewoners maken de buurt.” Daarover zijn Fatima Chabbali en Fatima Eddaoudi het eens. De twee buurvrouwen uit de wijk Poelenburg in Zaandam geven zelf het goede voorbeeld.

Niet te stoppen

Meepraten

hulp van buren

Niet te stoppen

“Als je eenmaal begint, wil je niet meer stoppen”, zegt Fatima Chabbali. “Het is steeds opnieuw: nog éven dit stukje doen. De kinderen hebben precies hetzelfde. Die zijn ontzettend fanatiek.” Fatima heeft het over de vuilprikacties die zij en haar buurvrouw regelmatig organiseren in haar buurt. Dat begon kleinschalig. Maar inmiddels is het maandelijks vaste prik. “Soms staan we met z’n dertigen zwerfafval te prikken. Voor de kinderen hebben we een strippenkaart bedacht. Als die vol is na zes keer meehelpen, krijgen ze een surprise.”

Meepraten? Graag!

Maar het blijft niet bij zwerfafval prikken. Zo geven de twee Fatima’s input voor het Actieplan Poelenburg/Peldersveld om de wijk leefbaarder en veiliger te maken. En ze meldden zich aan voor de projectcommissie voor de renovatie van hun flat. Eddaoudi: “Er hing een briefje in de gang. Rochdale zocht mensen om mee te denken over de renovatie van de drie E-flats, zoals het complex waar wij wonen genoemd wordt. Wij dachten: als er meegedacht kan worden, dan doen we dat.”

Graag hulp van buren

Chabbali: “Inmiddels is de renovatie bijna afgerond. De garages tussen de flats zijn gesloopt. Wij hebben ons aangemeld om de nieuw ontstane ruimte te helpen inrichten als een tuin, en die te onderhouden. Maar dan moeten er wel genoeg andere buren meedoen. Anders is het niet te doen. Het moet wel behapbaar blijven, natuurlijk.”