Interview met twee nieuwe wijkbewoners

Studenten organiseren activiteiten voor de buurt

7 studenten zetten zich ieder 10 uur per week in voor Poelenburg en Peldersveld. In ruil daarvoor krijgen ze woonruimte. Dit gaat via VoorUit van de stichting Studenten voor Samenleving. Djoeke van de Werfhorst en Nourhan Gooshan zijn twee van die studenten. Ze zijn erg enthousiast over dit initiatief.

Djoeke: “Er zijn hier 3 woningcorporaties en die hebben elk een woning beschikbaar gesteld aan VoorUit: ZVH, Parteon en Rochdale. Wij mogen hier tot het eind van onze studie blijven wonen. We betalen geen huur, maar wel de servicekosten. En natuurlijk gas en licht en internet en zo.”

Contactgezin

Nourhan: “De afspraak is dat we ons allemaal 10 uur per week inzetten voor de buurt. 2 uur per week komen we bij elkaar om te praten over hoe dingen gaan. En delen we ideeën voor activiteiten. 6 uur besteden we aan die activiteiten zelf. En 2 uur brengen we door bij een contactgezin.”


Djoeke: “We hebben trouwens nog geen contactgezinnen gevonden. Daarvoor zitten we hier te kort. Een contactgezin is een gezin uit de buurt, waar we elke week ongeveer 2 uurtjes langsgaan. Om te kletsen, mee te eten, de kinderen te helpen met huiswerk, spelletjes te doen. De missie van VoorUit is verbinden. Een contactgezin is daarvoor een uitstekende manier.”

Elkaar leren kennen

Nourhan: “Bezig zijn met mensen, dat spreekt me heel erg aan. En vooral kinderen. Ik wil dan ook veel activiteiten voor kinderen organiseren. Huiswerkbegeleiding, bijvoorbeeld. En als de ouders dan hun kinderen komen brengen, organiseren we voor hen een inloopuurtje met koffie. Zo leren die elkaar ook kennen.”


Djoeke: “We hebben al contacten met organisaties die actief zijn in de buurt, het Sociaal Wijkteam bijvoorbeeld. Die reageren allemaal heel enthousiast op onze komst. Leuk, want we zien veel mogelijkheden om samen te werken.”

'Bezig zijn met mensen, dat spreekt me erg aan. En vooral kinderen'

Goede begeleiding

Nourhan: “Vanuit VoorUit worden we heel goed begeleid. We volgen bijvoorbeeld allemaal cursussen, zoals EHBO en omgaan met kinderen.”


Djoeke: “Dit is voor het eerst dat VoorUit in Zaandam actief is. Dus VoorUit heeft veel aandacht voor ons. Onze projectleider is extra betrokken bij ons: ik zit wel een paar keer per week met haar aan de telefoon. Iedereen is benieuwd hoe het ons afgaat.”

Wens voor de wijk

Nourhan: “Wat ik wens voor de wijk? Dat veel kinderen enthousiast worden van onze activiteiten. En dat ze ervan leren.”


Djoeke: “Ik hoop dat wij eraan bij kunnen dragen dat bewoners elkaar beter leren kennen. Dat we echt voor verbinding zorgen.”