Energiecoach Rik Rohling

Honderden euro’s per jaar besparen

“Kom eens naar beneden”, riep een vader naar zijn twee puberdochters. Hij had energiecoach Rik Rohling op bezoek.

“Als jullie voortaan twee minuten minder douchen, verhoog ik jullie zakgeld.”


“Douchen kost gemiddeld 24 euro per minuut per persoon per jaar”, rekent Rik voor. “Dus ga maar na hoeveel je kunt besparen als je minder lang doucht. De man bij wie ik als energiecoach op bezoek was, pakte het meteen goed aan toen ik hem dit vertelde.”

580 euro per jaar

Hetzelfde geldt voor het gezin met vijf kinderen waar Rik ook was uitgenodigd. “Een van onze tips is altijd: een waterbesparende douchekop. Die kosten tussen de 9 en 45 euro. En in plaats van 10 liter water per minuut, stroomt daar zo’n 5,5 liter water per minuut door. Dat scheelt niet alleen water, maar ook veel gas om het te verwarmen. Dat gezin kon onder andere met een waterbesparende douchekop 580 euro per jaar besparen. Meteen na mijn bezoek ging die man naar de bouwmarkt.”

Tientallen tips

De energiecoaches in Poelenburg waren actief van 2017 tot 2019. Ze werden getraind en begeleid door BewonersWerk. Dat is een organisatie die initiatieven start voor meer leefbaarheid en een betere toekomst voor bewoners.

De energiecoaches hebben tientallen huishoudens in Poelenburg bezocht. En ze geholpen om energie te besparen. En dus ook geld. De energiecoach bracht het energieverbruik in beeld. En gaf tientallen tips om energie te besparen. “Op zichzelf leveren de meeste tips niet zo’n grote besparing op. Maar tel je alles bij elkaar op, dan kun je al snel tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar besparen”, aldus Rik.

Bespaartips van de energiecoaches

  • Gebruik voor bijvoorbeeld uw tv, computer en waterkoker een stekkerdoos met een aan-uitknop. Daarmee voorkomt u dat apparaten stroom verbruiken terwijl ze uitstaan (sluipstroom).

  • Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen. Die verbruiken veel minder energie.

  • Hang een 5-minutenzandlopertje in de douche. In Nederland douchen mensen gemiddeld 8,5 minuut. 3,5 minuut minder douchen bespaart ruim 80 euro per persoon per jaar.

  • Doe het licht uit in ruimtes waar u niet bent. En de verwarming.

  • De verwarming een graadje lager zetten scheelt al snel een paar tientjes per jaar.

  • Hang geen lange gordijnen voor de radiator.

  • Staat er een bank voor uw verwarming? Beter van niet. Of in elk geval een stuk ervandaan. Anders houdt die de warmte tegen.

  • Plaats een waterbespaarder (perlator) in uw kranen. 

'Iedere minuut douchen kost per persoon

€24 per jaar'