Interview met buurbewoner Michel Odjo

‘Ik doe graag iets terug voor de buurt’

Michel Odjo is zo vaak in buurthuis de Witte Boei te vinden, dat sommigen denken dat hij er werkt. Maar dat is niet zo. Hij is wel erg actief voor de buurt. Wat drijft hem om daar zoveel tijd en energie in te steken?

We ontmoeten Michel op een winderige maar zachte winteravond in de Witte Boei. Hij komt rustig en bescheiden over. Hoe bescheiden, dat wordt pas duidelijk als het gesprek eigenlijk al is afgerond. Tijdens het interview heeft hij zijn antwoorden op onze vragen beperkt tot Kattenburg. Maar hij blijkt ook mede-oprichter en voorzitter van Stichting Curinesa. “Met allerlei activiteiten willen we de integratie tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond bevorderen”, licht hij toe.

Hechte buurt

Aan energie ontbreekt het Michel niet. Veertig uur per week werkt hij bij het Nissan Motor Parts Center op Sloterdijk. En daarnaast is hij dus volop in de weer voor de buurt. Samen met zijn vrouw, die ook in het bestuur van Curinesa zit. “Toen wij hier 25 jaar geleden kwamen wonen, was dit een hechte buurt, en had je goed contact met je buren. In de loop der tijd is dat veranderd. Met een aantal moorden als heel triest dieptepunt.”

Samenwerking

Tijdens een buurtbijeenkomst begin 2018 vroeg toenmalig waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen aan de aanwezigen wat de buurt nodig heeft. “Toen heb ik gezegd dat we een samenwerking willen tussen buurtbewoners, gemeente, politie en woningcorporaties. En dat er op de juiste manier gereageerd moet worden als er iets speelt. Die samenwerking is er gekomen. Het vertrouwen in de instanties is er langzaam door teruggekomen.”

Buurtpreventie

Ook het buurtgevoel is weer aan het terugkomen. Dat blijkt wel uit de vele initiatieven van buurtbewoners. “En als we met goede ideeën komen, helpen de gemeente en bijvoorbeeld Rochdale ons daarbij. Zo zijn er voor onze WhatsApp-buurtpreventie vijf borden geplaatst. De feestelijke onthulling ervan heeft Rochdale betaald.”

Ervoor gaan

“Je moet de moed nooit opgeven”, besluit Michel. “Als je een doel voor ogen hebt, moet je daarvoor gaan. Er zijn altijd wel andere mensen die hetzelfde doel nastreven; samen kun je veel bereiken.”