‘Er is weer vertrouwen in de buurt’

“De energie in een buurt kan je aanwakkeren door er simpelweg te zijn. Dat was een echte eye-opener.” Als gebiedsmakelaar van de gemeente heeft Danny Konings sinds mei 2018 Kattenburg onder zijn hoede. “Ik heb het hier enorm zien verbeteren.”

Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is de veranderde houding van bewoners richting Rochdale. Het beeld van huurders over hun verhuurder was niet positief. Daarom is het werk van buurtcoördinator Mieke ten Wolde onbetaalbaar geweest.”

Vertrouwen teruggewonnen

“Een tijd lang was Mieke er altijd: aanwezig en aanspreekbaar. Ze luisterde naar mensen en ze regelde dingen. Soms was alleen een luisterend oor al voldoende. Mieke heeft in heel korte tijd het vertrouwen van de bewoners in Rochdale weer teruggebracht. Door haar oprechte betrokkenheid. En door zaken direct op te pakken. Samen met de inzet van de community builders heeft dat ervoor gezorgd dat Kattenburgers weer energie steken in hun buurt.”

19.000 collega’s om wat aan te vragen

“Wat Mieke voor Rochdale is, probeer ik voor de gemeente te zijn: het gezicht van stadsdeel Centrum. Ik ben hier dus ook vaak - hiernaast ben ik gebiedsmakelaar voor de andere buurten op de Oostelijke Eilanden. En ik heb een wekelijks spreekuur waar buurtbewoners binnen kunnen lopen met vragen. Of als ze hulp kunnen gebruiken bij buurtinitiatieven.


Want dat is ook een belangrijk punt: community building is hier heel voortvarend van start gegaan. Maar om dat succes vast te houden, is professionele begeleiding hier en daar noodzakelijk. Mijn rol is om te kijken wat er vanuit de gemeente nodig is om een idee mogelijk te maken. Kan iets bijvoorbeeld niet op de ene manier, dan heb ik 19.000 collega’s aan wie ik kan vragen op welke andere manier het wel kan. Zo kom je ergens.”

Nog nooit meegemaakt

“Wat ik zo mooi vind aan Kattenburg? De betrokkenheid en inzet van bewoners om er met zijn allen weer een leuke buurt van te maken. In al die 15 jaar dat ik dit soort werk doe, heb ik dat op deze manier nog nooit meegemaakt. De mensen hier gaan er echt voor.


En ja, natuurlijk zijn er nog steeds criminaliteit en vervelende jongeren. Die problemen moeten we ook samen aanpakken. Buurtbewoners door bijvoorbeeld jongeren aan te spreken als zij overlast veroorzaken. Woningcorporaties door bijvoorbeeld de verlichting in hun gebouwen te verbeteren en te zorgen dat er geen sleutels in verkeerde handen komen. En de gemeente bijvoorbeeld door samen met jongerenwerk en de politie deel te nemen aan het programma Aanpak jeugdoverlast.”

Even hoi zeggen

“Wat we samen al bereikt hebben, is het vergroten van het gevoel van veiligheid. Onder andere met een Meet & Greet tussen jongeren en ouderen. Was een oudere daarbij en ziet die ’s avonds op straat een groepje jongeren? Dan verdwijnt de dreiging die daar misschien vanuit gaat, als 1 van die jongeren die ook bij de Meet & Greet was, zijn buurman of -vrouw daarvan herkent en even hoi zegt. Dat is een van de dingen die hier zijn veranderd: er is weer vertrouwen in de buurt.”

'Wat we bereikt hebben, is het vergroten van het gevoel van veiligheid.'