Interview met community builder Birgit Oelkers

‘Alles is er al, wij maken het alleen zichtbaar’

“We kunnen niet in 10 maanden een hele cultuur in een buurt veranderen. Maar dát je een buurt kunt veranderen, hebben buurtbewoners wel laten zien.”

Birgit Oelkers is samen met haar collega Irma Vroegop 10 maanden actief geweest op Kattenburg. Ze hadden al successen geboekt met community building in Amsterdam-Zuidoost en Diemen. Daarom had Rochdale hen gevraagd om er hier ook mee aan de slag te gaan. Letterlijk betekent community building: bouwen aan een gemeenschap.

Strijdlustig

In een programma van AT5 over Kattenburg zegt een van de buurtbewoners dat Kattenburgers hele strijdbare sociale mensen zijn, maar dat ze waren ingedut. Volgens Birgit geeft dat mooi weer waar het volgens haar bij community building om draait: “Alles is er al. Wij zorgen er alleen voor dat de kracht van een gemeenschap zichtbaar wordt en wordt versterkt. Zo ontstaan vanuit buurtbewoners zelf allerlei initiatieven.” Mensen leren elkaar en elkaars sterke punten kennen, het vertrouwen in buren en de buurt groeit en zo ontstaat weer een echt gemeenschapsgevoel.

Koffie en een praatje

Birgit en Irma begonnen heel eenvoudig. Ze organiseerden buurtgesprekken. En de eerste 3 maanden stonden zij elke woensdagmiddag met koffie, thee en koekjes bij de lift van het wooncomplex aan de Marinierskade/Ravenwerf. Om praatjes aan te knopen met buurtbewoners. “Zo kwamen er op een dag een echtpaar langs. ‘Leuk wat jullie doen, maar dat is niets voor ons. We hebben het heel druk.’ Waarmee dan? vroeg ik.

Van het een komt het ander

Dat bracht het gesprek op hun dochter die een geitenboerderij in de kop van Noord-Holland heeft. Ze zijn zo trots op haar! Lang verhaal kort: dat echtpaar heeft een kaasproeverij voor de buurt georganiseerd en later voor verschillende kazen gezorgd bij het eerste buurtetentje. Waar ze zelf ook bij waren, want dat vonden ze dan toch wel gezellig.


Zo zie je: van het een komt het ander. Dát is onze aanpak: heel klein. Steeds op zoek naar wat mensen graag doen en waar ze goed in zijn. Dat zijn haakjes die helpen dat mensen bij elkaar komen. Aangrijpingspunten die deuren openen naar nieuwe initiatieven.”

Iets voor elkaar willen betekenen

10 maanden zijn Birgit en Irma op Kattenburg actief geweest als community builders, van september 2018 tot en met juni 2019. “Er zijn zoveel initiatieven ontstaan ... De Kattenburgers voelen zich weer verantwoordelijk voor elkaar en hun buurt. Ze voelen zich minder anoniem. Ook is er meer begrip tussen bijvoorbeeld jong en oud en tussen oud-Kattenburgers en nieuwkomers.

Nog steeds liftkoffies

Buurtbewoners hebben het stokje van Birgit en Irma overgenomen. “Zij organiseren nu zelf elke week liftkoffies. Zo houden ze contact met hun buren, leren ze nieuwe buren kennen en brengen ze ideeën van buurtbewoners verder. Ze worden hierbij ondersteund door Brenda en Fawzy, de community builders van DOCK.”

Iets willen betekenen voor elkaar

Tijdens een zogeheten Pas op de Plaatsgesprek, zeg maar een evaluatie met buurtbewoners, zei een van hen: “Ik woon hier nu 11 jaar. Mensen die ik nooit eerder gezien had, zeggen elkaar nu gedag. Ikzelf zeg ook meer mensen gedag. Wat er daardoor verandert? Dat je elkaar ziet en iets voor elkaar wilt en kunt betekenen.” Gemeenschapsgevoel in de beste vorm.

'Ik zoek steeds naar wat mensen graag doen en waar ze goed in zijn'