Interview met buurtwerker Brenda Heij

We zijn er om mekaar te helpen nietwaar

Buurtwerker Brenda Heij ondersteunt de bewoners van Kattenburg bij het uitvoeren van hun ideeën. Dat doet ze samen met haar collega Fawzi Attaouil. Ze heeft al veel mooie initiatieven zien ontstaan.

Taartjes

“Tijdens het We Make The City festival in de zomer van 2019 maakte mijn collega Angelique kennis met Kattenburger Maisa. Zij maakt fantastische taarten en wilde graag een taartochtend beginnen in de Witte Boei. Als gastvrouw kan ze dan Nederlands leren. Nu komen elke donderdagochtend veel Kattenburgers langs. Voor de heerlijk taart én de gezelligheid.”

Nostalgie

“Ik werkte net twee maanden hier in het buurthuis toen Irma en Birgit met community building begonnen. Kattenburg kende ik toen nog niet zo goed. Het kwam op mij over als een beetje een grijze, betonnen buurt. Met niet zoveel buurtgevoel. Later leerde ik van de oude Kattenburgers hoe het er ooit was. Daar verlangden ze erg naar terug.”

Gedag zeggen

“We zijn nu anderhalf jaar verder, en Kattenburg is enorm veranderd. Mensen zeggen elkaar weer gedag. Gesprekken komen makkelijk op gang. Men informeert elkaar over wat er gebeurt. En als er ideeën worden uitgevoerd, wordt er steeds geprobeerd om er nieuwe mensen bij te betrekken. Kattenburg wordt opnieuw steeds meer een sociale buurt.”

Zangkoor

“Een heel mooi voorbeeld van een initiatief vanuit bewoners: het Witte Kattenkoor. Oude Kattenburgers zingen, zij aan zij met nieuwe actieve bewoners, de longen uit het lijf. En ze worden overal uitgenodigd. Bij elk buurtfeestje, elke buurtpicknick ...”

Strijdbaar

“Zo typeer ik Kattenburg. Dat strijdbare was de laatste jaren een beetje verdwenen. Maar door de community building vinden buurtbewoners elkaar weer en is dat strijdbare opnieuw aan de oppervlakte gekomen. Heel mooi om te zien, vind ik dat.”

Lawaaiprotest

“De gemeente heeft plannen die voor extra verkeer zorgen in de Kattenburgerstraat. Daar is de buurt tegen in opstand gekomen. Met een handtekeningenactie, bijvoorbeeld. En een lawaaiprotest: op 11 december liepen zo’n 250 Kattenburgers in optocht naar het stadhuis om een petitie aan te bieden. Daarbij maakten ze zo veel mogelijk lawaai.”

We zijn er om mekaar te helpen nietwaar?

“Tijdens een liftkoffie maakten de Kattenburgers die daar stonden met thee, koffie en koekjes kennis met een buurtbewoonster van in de 90, en haar zoon. Hij brengt haar wekelijks naar de dagopvang. Op de weg naar buiten blijven ze soms even koffie drinken. ‘Lijkt mevrouw het niet leuk om met het Witte Kattenkoor mee te zingen?’ Die zingen veel oude Amsterdamse liedjes. Later vertelde die zoon dat zijn moeder er zo van geniet: ‘Van de dagopvang kan ze zich nooit iets herinneren. Maar ze weet nog wel dat ze naar het koor is geweest.’”

'Mensen zeggen elkaar weer gedag'