Stichting brengt buren bij elkaar

Studenten van ‘Vooruit’ helpen de buurt

11 studenten helpen de Van Deysselbuurt vooruit. Zij krijgen woonruimte van Rochdale. In ruil daarvoor werken zij 10 uur per week voor de buurt. Claire Verhulst is zo’n student.

“De 11 studenten van ‘Vooruit’ beheren 3 buurthuizen in de buurt: de Buurtslager, Social Garden en sinds kort ook De Schakel. Daar organiseren we activiteiten. En we laten buurtbewoners er ook zelf dingen organiseren.

Vooruit organiseert onder andere voetbalwedstrijden voor kinderen uit de buurt.

Het doel van Vooruit is te zorgen voor samenhang in de buurt. Dat buurtbewoners elkaar kennen en elkaar weten te vinden. Dat doen we via die activiteiten. Buren maken daar kennis met elkaar.”

10 uur gratis werken

“De studenten wonen in de buurt. Meestal is dat samen met 1 of 2 anderen in een appartement dat gesloopt of gerenoveerd gaat worden.


In ruil daarvoor doen we 10 uur vrijwilligerswerk in de week. Voor de buurt. Hartstikke leuk! Want zo leer je veel mensen kennen, met wie je anders niet zo snel in contact zou komen. En de buurt!”

'De moeder zei laatst dat ik als een 5e dochter voel voor haar'

Leuke dingen doen

“Als Vooruit organiseren we van alles voor de buurt, voor jong en oud. Koffie-ochtenden, knutselmiddagen, filmavonden, taallessen, een voetbal- en een muziekclub ... In de vakanties nemen we de kinderen mee naar het Sloterparkbad of gaan we schaatsen.


En dan merk je dat die kinderen het ook echt leuk vinden dat wij erbij zijn. Ze vragen je bijvoorbeeld om mee naar de glijbaan te gaan. Of om mee te doen met de bal overgooien.”

Buurtfeesten

“Die organiseren we ook. Die vind ik misschien nog wel het leukst. Daar leren zoveel buren elkaar beter kennen. Heel gezellig ook, altijd.”

Studente Claire Verhulst zet zich 10 uur per week in voor de buurt. In ruil daarvoor krijgt ze woonruimte.

Contactgezin

"Elke Vooruiter, zoals we onszelf noemen, heeft een zogeheten contactgezin. Dat is een gezin uit de buurt, waar we elke week ongeveer 2 uurtjes langsgaan. Om te kletsen, mee te eten, de kinderen te helpen met huiswerk, spelletjes te doen. Een echte cultuuruitwisseling.


Mijn gezin heeft een Marokkaanse achtergrond. 4 dochters: 2 jonge tieners en 2 meiden van mijn leeftijd. Zij gaan naar de hogeschool. Ik kom er al bijna 2 jaar bijna wekelijks over de vloer en het is altijd heel erg leuk.


De moeder zei laatst dat ik als een 5e dochter voel voor haar. Zij kookt graag en ik lust alles. Haar eigen kinderen niet. Dus vaak kookt ze iets speciaals als ik kom, omdat ze weet dat ik het wél eet. Haha.”

Verrijking

“De buurten waar Vooruit actief is, zijn daar erg blij mee. Dat horen we vaak. Voor ons studenten is het ook een hele verrijking.


Bij zo’n contactgezin kom je er bijvoorbeeld achter dat veel van je stereotype gedachtes niet kloppen.


Zo had ik niet verwacht dat mijn contactgezin zo vernederlandst zou zijn. De moeder laat haar dochters heel vrij in wat ze wel en niet willen. We hebben meer overeenkomsten dan verschillen.”

Vooruit

“De organisatie Vooruit bestaat uit een bestuur met daaronder projectleiders en daaronder alle studenten. Dat zijn er nu ongeveer 70. We zijn in 9 wijken actief, allemaal in Amsterdam Nieuw-West en eentje in Noord.


Per wijk is er een team van 6 tot 11 studenten. Zij beheren een of meer buurthuizen en organiseren activiteiten. Die zijn altijd gratis. En iedereen uit de buurt is welkom!”

Meer weten?

Of benieuwd naar de activiteiten van Claire en haar mede-vooruiters? Kijk dan op vooruitproject.nl

'Kinderen vinden het echt heel leuk dat we er zijn'