Van Deysselbuurt: ondernemers zijn welkom bij Cascoland
Buren geven verandering vorm
Er is van alles gaande aan de Van Deysselstraat 57. Wekelijks is er een gratis lunch voor buurtbewoners. Ze kunnen er terecht voor voedingsadvies. En om bijvoorbeeld sieraden te maken van gebruikte materialen. Stuwende kracht van dit alles is sociale onderneming Cascoland.
Op een zonnige herfstmorgen staat pastor René de Cock achter het raam van Cascoland soep te koken. Om 12 uur komen de eerste eters. Iedereen uit de buurt is welkom voor een gratis gezonde lunch. “Op deze manier kom ik in contact met mensen, en buurtbewoners met elkaar”, vertelt René.
“Er ontstaan waardevolle uitwisselingen. Zo komt de pompoen uit de soep van vandaag uit de gemeenschappelijke tuin van Social Garden, het buurthuis hier op de hoek.”
Een prettiger buurt
De wekelijkse gratis lunch is een mooi voorbeeld van wat Cascoland tot stand wil brengen. Fiona de Bell is een van de oprichters van deze sociale onderneming. “Cascoland is een internationaal netwerk van ontwerpers, architecten, artiesten en kunstenaars. Wij helpen buurtbewoners om hun buurt nog prettiger te maken. En dat liefst zo duurzaam mogelijk.”
'Er ontstaan waardevolle uitwisselingen'
Veranderingen vormgeven
Cascoland is op verschillende plekken in Amsterdam actief. Sinds maart 2018 ook in de Van Deysselbuurt. Judith Leijdekkers van Cascoland woont er. “De enige manier om hier iets te doen is door er echt onderdeel van te zijn.”
De komende tien jaar gaat er flink gerenoveerd worden in de buurt. “Er gaat veel veranderen”, volgens Judith. “C
ascoland wil buurtbewoners inspireren en helpen om hun buurt te veranderen zoals zíj dat willen.”Eendagszaak
Het eerste idee dat Cascoland in de Van Deysselbuurt heeft uitgevoerd, zijn de ééndagszaken. “Mensen uit de buurt die willen ondernemen, mogen hier gratis één dag
in de week onze ruimte voor gebruiken”, legt Judith uit. “Het begon met een kapper. Daarna kwam er een masseuse bij en weer een week later iemand die bewegingslessen gaf”, vult Fiona aan.
“De masseuse zei: ‘Het gesprek dat ik met mijn klanten heb, is minstens zo belangrijk als het lichamelijke contact.’ Zo zien wij dat ook.
Door in gesprek te komen met buurtbewoners, komen wij erachter wat zij willen. Wij hebben vervolgens het netwerk om hen te helpen hun ideeën in de praktijk te brengen.”
Logeerkamer voor de buurt
Om een voorbeeld te geven van wat Cascoland voor een buurt kan betekenen, vertelt Fiona over de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer. “Wij zitten daar nu 8 jaar.
Een leraar vertelde dat de kinderen in zijn klas alleen maar zaten te slapen. Wat bleek? Hun ouders hadden vaak bezoek dat bleef overnachten. De kinderen moesten plaats maken voor de gasten, en sliepen ongemakkelijk op de bank.
Zo kwamen we op het idee van een gastenverblijf voor de buurt. Samen met buurtbewoners hebben we een logeerhuis helemaal ingericht en een systeem bedacht voor de boekingen en het schoonmaken.
Inmiddels wordt het logeerhuis volledig door de buurt gerund. Zo gaan wij te werk: wij helpen met de uitvoering van een idee. Wij weten de weg als het bijvoorbeeld om vergunningen en regelgeving gaat. Loopt het eenmaal goed, dan trekken wij ons terug.”
Bedrijfsruimten Van Deysselstraat
Cascoland denkt ook actief mee over de uitstraling van de bedrijfsruimten aan de Van Deysselstraat. “Daar zitten nu vooral bedrijfjes waar je niet naar binnen kunt. Een administratiekantoor bijvoorbeeld, en een reclamebureau.
Rochdale ziet daar liever bedrijfjes die iets toevoegen aan de buurt. Wij denken daarom mee over een open en transparante uitstraling van de gevel.”
Drie stagiaires
Naast Fiona en Judith en hun collega en mede-oprichter Roel, zijn er nog drie stagiaires aan het werk voor Cascoland in de Van Deysselbuurt. Judith: “Wij komen heel graag in contact met buurtbewoners. En we staan open om samen te werken met alle organisaties die de buurt ook willen helpen om vooruit te komen. Dus: loop gerust bij ons binnen!”
Contact
U vindt Cascoland aan de Lodewijk van Deysselstraat 57.
E-mail: info@cascoland.com
René de Cock zorgt ook elke zondagmiddag, na een samenkomst in de Van Moerkerkenstraat 89, voor een gratis maaltijd.
op zondag
gratis
maaltijd: van moerkerken-straat 89
'Cascoland wil buurtbewoners inspireren'
Kopje in de pop up
Bijschrift van de pop up
Zuurkoolstamppot met prei, makreel en Amsterdamse ui
Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 2 min. op middelhoog vuur. Spoel ondertussen de zuurkool in een bolzeef onder koud stromend water. Voeg de zuurkool toe aan de prei en stoof nog 3 min. op laag vuur mee zonder deksel op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Laat ondertussen de Amsterdamse uien uitlekken. Verdeel de makreel in stukken.
Schep de aardappelpuree door de groenten en verwarm nog ca. 4 min. Schep goed om. Schep de mosterd en Amsterdamse ui erdoor. Verdeel de stukken makreel erover en serveer.