Van Deysselbuurt: Hanna Timmer maakt theater samen met bewoners

Buurttheater Radio Van Deyssel

Radio Van Deyssel is het nieuwe kleine buurttheater in de Lodewijk van Deysselbuurt, waar verhalen uit de buurt verteld worden.

Bijvoorbeeld over wat goed wonen is. Maar ook over de dingen die we vieren. Iedereen is welkom. U heeft Hanna waarschijnlijk al wel eens gezien of gesproken. Zij is theatermaker in de Van Deysselbuurt.

Even voorstellen: wie ben je en wat doe je in deze buurt?

“Ik ben Hanna, 31 jaar oud. Ik woon al drie jaar in Nieuw-West en ik maak theater. Ik gebruik theater om mensen samen iets te laten meemaken. Het liefste doe ik dat heel zichtbaar, zoals we dat hier nu doen, midden in de buurt. Ik vind het een eer dat ik hier in de buurt met Radio Van Deyssel voor langere tijd theater mag maken met en voor bewoners. Dat het voor langere tijd is, vind ik belangrijk. Om echt iets op de bouwen, moeten we elkaar leren kennen zodat de verhalen loskomen.


Ik heb veel voorstellingen met jongeren gemaakt. Zo maakte ik een tijd geleden rondom kerst voorstellingen met jongeren en buurtbewoners in de Spaarndammerbuurt, onder de titel ‘Een Nieuwe Kerst’. Sinds 2012 ben ik verbonden aan Theater Na de Dam, de theatermanifestatie op 4 mei waarbij er door heel het land voorstellingen spelen over de Tweede Wereldoorlog en herdenken. Ik houd er van om juist in deze maatschappelijke contexten mensen samen te brengen in het theater. Ook aan Radio Van Deyssel zullen zo nu en dan jongeren meedoen”.

'Ik vind het een eer dat ik hier voor langere tijd theater mag maken met en voor bewoners'

Hoe ben je in de Van Deysselbuurt gekomen?

“In oktober 2017 vroeg theater Frascati mij om eens te onderzoeken wat ik zou maken als ik mijzelf zou verdiepen in het werk van Rochdale in de Lodewijk van Deysselbuurt. Dat vond ik niet alleen interessant omdat ik niet veel van woningcorporaties wist, maar ook omdat ik net hier vlakbij was komen wonen. Ik liep een soort stage bij wijkbeheerder Faisal. Zo kwam ik via hem terecht bij veel verhalen uit de buurt. Ook kwam ik er al gauw achter dat er een heel net aan zorginstanties rondom deze wijk zit. Dat vond ik intrigerend. Zodoende besloot ik ook andere professionals te ontmoeten en te spreken en maakte ik in korte tijd een solovoorstelling over de Lodewijk van Deysselbuurt vanuit het perspectief van de professionals die hier werken.”

Radio van Deyssel is meer dan een voorstelling

“Radio Van Deyssel is een theatervoorstelling in de vorm van een radioshow. Tot volgend jaar zomer maken we vier afleveringen. Die vinden plaats in ons pand aan de Lodewijk van Deysselstraat 91. Maar we doen veel meer: we praten veel met buurtbewoners. Al die ontmoetingen zijn ook onderdeel van Radio Van Deyssel. Op die manier verzamelen we belangrijke verhalen. Omdat we een plek in de buurt hebben, maken we deel uit van de wijk. In de buurt zien de mensen dat er wat gebeurt, dat er gezelligheid is. Zo was er plots een terras. We leren elkaar kennen, we groeten elkaar op straat en praten over wat we hebben gezien of gehoord. Loop dus gerust eens binnen voor een praatje of om een verhaal over de buurt te vertellen.”

Het verhaal van Sultan op spitzen

“De eerste aflevering van Radio Van Deyssel ging over Goed Wonen. Wat is goed wonen voor u? Met Radio Van Deyssel combineren we verbeelding en fantasie met het vertellen van echte verhalen, die je anders niet hoort. Zo vertelde buurman Henk over hoe het is om hier al 50 jaar te wonen en vertelde Sultan van 13 uit de Anna Bijnsstraat over het gat in het plafond boven haar bed en over de handtekeningenactie die ze samen met haar zus in haar gebouw organiseerde om het gebouw te slopen. Haar verhaal hebben we gebruikt in de eerste voorstelling. Sultan stelde voor om het verhaal niet gewoon te vertellen, maar dansend op spitzen. En zo gebeurde het dat zij al dansend de handtekeningen aan de bestuursvoorzitter van Rochdale kon aanbieden. Dat was anders natuurlijk nooit zo gebeurd. Terwijl het een belangrijk verhaal is, dat je normaal gesproken in het theater niet hoort."

Eten en feest

“Volgende keer is het thema ‘Wat we vieren’. Op donderdag 22 en 29 november en 6 december staat de mobiele oven van Bakkerij de Eenvoud bij Radio van Deyssel. Hier kunt u uw eigen brood afbakken en samen met ons kletsen over wat voor u belangrijk is om in het leven te vieren en hoe u dat doet. Deze en andere verhalen komen samen in aflevering 2 van Radio van Deyssel op 15 en 16 december.”

Mensen zien dat er wat gebeurt in de buurt, dat er gezelligheid is.