Lodewijk Van Deysselbuurt

Gedetailleerde architectuur uit sobere tijden

Al in 1935 maakt Amsterdam grootse plannen voor stadsuitbreidingen. In 1940 leek het erop dat er begonnen zou worden met de bouw van Slotermeer, met onder andere de huidige Van Deysselbuurt. Maar de Tweede Wereldoorlog liep anders dan iemand had kunnen voorspellen. Pas in 1951 werd de eerste paal geslagen.

De Van Deysselbuurt ligt in het hart van Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West. Het is het gebied tussen de Burgemeester Röellstraat, Slotermeerlaan, Du Perronstraat en het Heksenpad.

1.400 woningen, bijna allemaal van Rochdale

De Van Deysselbuurt telt ruim 1.400 woningen. Hiervan zijn er 1.262 in het bezit van Rochdale. Het zijn bijna allemaal sociale huurwoningen.


De meeste woningen in de Van Deysselbuurt zijn gebouwd tussen 1951 en 1954.


Alleen de woningen aan het Catharina Boudewijnshof komen uit 1990 en de kantoor- en woonruimte aan het Melis Stokehof uit 2005.

Om aan de grote vraag te voldoen moest er snel en goedkoop worden gebouwd

Gebouwd tijdens de schaarste

Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er een groot tekort aan woningen. Om aan de grote vraag te voldoen moest er snel en goedkoop worden gebouwd. Maar er was niet alleen gebrek aan geld.


Ook materiaal en goed opgeleide metselaars en timmermannen waren schaars. Het gevolg hiervan zijn sobere architectuur en kleine woningen.

12 oktober 1951. Op een bouwterrein in Slotermeer zijn twee mannen aan het sonderen; ze bepalen het draagvermogen van de grond.

(Beeld: Stadsarchief Gemeente Amsterdam)

Goede architectuur

Ondanks de minimale middelen, gingen de architecten voor kwalitatief goede architectuur. Dat is te zien aan de detailleringen van kozijnen en de vormgeving van de entrees en balkons.


De woningen zijn ontworpen om gemiddeld vijftig jaar mee te gaan. Inmiddels is het dan ook hoog tijd om de woningen aan te pakken.


In 2010 hebben wij al 94 woningen in de ‘Grote en Kleine verfdoos’ gerenoveerd. Vanaf 2018 is de rest van de buurt aan de beurt.

De grote

en de kleine verfdoos

Materiaal en goed opgeleide vaklieden waren schaars