'Het begon met één tomatenplantje'

Een balkon vol groenten in de flat Kruitberg

Het begon allemaal 4 jaar geleden, met één tomatenplantje. Dat kreeg Laetitia Williams van een vriendin. Ze verzorgde het plantje, zag het groeien, oogstte de rijpe vruchten en at ze op. Laetitia vond dat zo leuk, dat ze het jaar daarop van haar halve balkon een moestuin maakte. En nog een jaar later haar hele balkon.

Aardappelen, aardbeien, druiven, rode tomaten, zwarte tomaten, aubergines, komkommers en veel typisch Surinaamse groentes zoals sopropo, chayote en klaroen. Laetitia wijst ze allemaal aan op haar balkon, in de flat Kruitberg in Amsterdam-Zuidoost. Het is één groene moestuin, met een smal paadje om te lopen. “Als ik thuis ben, stap ik zowat elke 10 minuten mijn balkon op. Een roker zou een sigaretje aansteken. Ik bekijk mijn plantjes, haal dorre bladeren weg en geef ze 2 of 3 keer per week water. Dat is afhankelijk van het weer.” Kortom, het is genieten voor Laetitia, op haar balkon vol groenten.

'Als ik thuis ben stap ik zowat elke 10 minuten mijn balkon op'

Zelfgekweekte groenten

Sinds haar dochter het huis uit is, woont Laetitia alleen. Ze heeft niet zoveel nodig voor zichzelf, dus vaak deelt Laetitia haar zelfgekweekte groenten uit aan buren en familie. Af en toe komen die zelf oogsten. Met haar enthousiasme heeft Laetitia veel andere buren aan het moestuinieren gekregen. Dat begon ook 4 jaar geleden. Met een idee voor een buurtmoestuin.

Buurtmoestuin

“Een groep bewoners uit Kikkenstein en Kruitberg heeft van de gemeente een stukje grond in gebruik gekregen”, vertelt Laetitia. “Dat ligt naast het Bijlmermonument voor de vliegramp uit 1992. Daar mogen we moestuinieren. We hebben zelf een ontwerp gemaakt, met ronde paden rond een boom die er al stond. Het heeft wél even geduurd voordat we aan de slag konden. Onder andere omdat de bodem onderzocht moest worden. Die blijkt gelukkig schoon.” Voor dit interview spreken we Laetitia eind mei 2024. De dag ervoor zijn net de paden aangelegd. “Zodra we kunnen, gaan we aan de slag.”

Kruiden en eetbare bloemen

Twee mensen van de gemeente helpen de groep van 35 buurtbewoners met het aanleggen van hun moestuintjes. Laetitia: “We krijgen les in wat we met de grond kunnen doen en welke groente je wanneer moet planten, bijvoorbeeld. We verbouwen niet alleen groenten, maar ook kruiden en eetbare bloemen. Ook kijken we of we kleine fruitbomen kunnen planten, zoals appel- en perenbomen. Rondom de moestuinen willen we graag een eetbare haag. Met verschillende soorten bessen. Daar kunnen kinderen van snoepen. Maar dan moeten ze wel wachten tot de bessen rijp zijn.”

Er groeite van alles op het balkon van Laetitia!

Verborgen armoede

Het moestuinverhaal van Laetitia mengt zich met het verhaal over verborgen armoede in Zuidoost. “Er wonen hier veel mensen die moeilijk rond kunnen komen”, zegt Laetitia. “Zelfs tweeverdieners hebben het lastig. Ze hebben op zich een prima inkomen, maar hoge vaste lasten. Daarom stelt de gemeente geld beschikbaar voor armoedebestrijding. Vorig jaar hebben we uit dit potje geld gekregen voor potten, aarde en zaadjes, zodat mensen op hun balkon ook konden gaan moestuinieren. De mensen die meedoen, zijn wild enthousiast. We zitten in een WhatsAppgroep en iedereen deelt maar wat graag foto’s van zaadjes die uitkomen, en hoe het verder met de plantjes gaat.”

'Er wonen hier veel mensen die moeilijk rond kunnen komen'

Uitdelen aan buren

Een deel van deze mensen met een balkonmoestuin helpt ook mee in de gezamenlijke buurtmoestuin, vertelt Laetitia tot slot. “Wat we daar verbouwen en oogsten verdelen we onder de deelnemers”, zegt Laetitia. “Er zal ook heel veel overblijven. Dat delen we uit aan andere mensen uit de buurt.”

Ook een bijzonder verhaal? Mail ons.