Tuinspecial: buurtcoördinator aan het woord

'Groen maakt de buurt een stukje mooier'

Het buurtteam denkt met bewoners mee.

Het buurtteam zet zich samen met partners en bewoners in voor een fijne, schone en veilige buurt. In elke buurt zijn de buurcoördinator en wijkbeheerders het eerste aanspreekpunt. Koen is dat voor Amsterdam Westerpark en Centrum.

Koen: "Als u een woning met een tuin gaat huren van Rochdale, dan leveren we hem netjes op. Daarna zorg je zelf voor de tuin. Bij een (binnen)tuin die je deelt met de buren doet meestal een hovenier het onderhoud. Soms is er een groep actieve bewoners die dit liever zelf doen, zoals in de Fannius Scholtenstraat." 

Soms heeft iemand hulp nodig

"Bewoners onderhouden hun tuin zelf. Ze kiezen dan of ze tegels neerleggen of het gaan vergroenen met planten. Maar niet elke bewoner kan dit. Bijvoorbeeld omdat het lichamelijk te zwaar is. Gelukkig zijn er veel organisaties die dan kunnen helpen. Onze wijkbeheerders kunnen daarover meedenken. Neem dus vooral contact met ze op!"

Groen heeft veel voordelen

"We krijgen steeds vaker te maken met korte maar hevige regenbuien. Daardoor kunnen straten onder water komen te staan. Een groene tuin zorgt ervoor dat het water snel kan worden opgenomen. En het biedt verkoeling als het erg heet is. Bovendien maakt het de buurt een stukje mooier en is het goed voor de biodiversiteit. Een win-win situatie dus!"

Een geveltuin aanvragen

"Hoe meer groen, hoe beter! Daarom zijn we altijd enthousiast als bewoners willen vergroenen. In veel gemeenten kun je bijvoorbeeld makkelijk een geveltuin aanvragen. Dat is een kleine tuin die tegen een woning of gebouw aanligt. Zo’n tuin ziet er mooi uit, zorgt voor verkoeling en is fijn voor dieren en planten."


Wilt u ook een geveltuin? Vraag de geveltuin aan via ons online contactformulier. De gemeente beslist uiteindelijk of de geveltuin in uw straat kan.

Meer weten?

Goed idee? Neem contact op met het buurtteam.