'Als je samen hard werkt, leer je elkaar anders kennen.'

Buren onderhouden de gezamenlijke binnentuin

Thomas Schoots kwam tijdens de corona-pandemie aan de Fannius Scholtenstraat wonen. Een buurman vertelde hem over een WhatsApp-groep. En dat 7 buren samen de binnentuin onderhouden. Thomas dacht: Poeh, ik weet niet of ik daar wel zin in heb, maar laat ik eens leuk meedoen. Nu is hij de enthousiaste aanvoerder van het tuinteam.

2 buren uit het tuinteam zijn ondertussen verhuisd. Nu bestaat de groep uit 6 mensen. Zij hebben het onderhoud van de gezamenlijke binnentuin overgenomen van Rochdale. Hoe dat zo gekomen is, vertelt Johannes Wilhelm. Hij kwam met het idee.

Verloren stukje groen

Ergens in 2019 was Johannes een keer toevallig in de binnentuin. Nou ja, tuin. “Het was een stuk betegelde grond met verwilderde planten”, zegt Johannes.


“Een verloren stukje, want het werd door niemand gebruikt. Dat vond ik eigenlijk ontzettend zonde. Ik dacht: Wat als ik er nou eens samen met een aantal buren een echte tuin van maak?”


Johannes vroeg aan Rochdale wat die van het idee vond. Zoek wat buren bij elkaar en kom met een plan, was de reactie. En dat gebeurde. Met een budget van Rochdale.

'Het was een stuk betegelde grond met verwilderde planten'

Tegels eruit ...

Bekijk de tuin nu, en vergelijk die met foto’s van hoe het was. Dan zie je wat enorm veel werk de buren verzet hebben. “Om te beginnen hebben we alle stoeptegels eruit gehaald”, zegt Johannes.


“Daarvoor hebben we hulp gehad van stichting Het Koffiehuis aan de Haarlemmerstraat. Dat is een sociale onderneming die grotendeels door en voor dakloze of ongedocumenteerde bezoekers wordt gerund. Zij hebben tegen een vergoeding het zware werk verricht.”

... Groen erin

Het Amsterdamse initiatief ‘Tegels eruit, groen erin’ kwam de tegels gratis ophalen. “Ze gaven er big bags met tuinaarde voor terug, dat zijn van die enorm grote zakken”, gaat Johannes verder. “Het begin was er dus.”


Vervolgens is er heel hard gewerkt. Snoeien, onkruid wieden, paden en een terras aanleggen, prikkeldraad weghalen, een betonnen muur verven, moestuinbakken maken, een schuurtje bouwen …


Het mooie aan de tuingroep vindt Johannes dat er geen enkele verplichting van uitgaat. “Wie zin heeft, gaat aan het werk. En kun je niet? Ook prima.”

Zo stond de tuin er eerst bij. Er moest een hoop gebeuren!

Bezig tijdens corona

In maart 2022 komt Thomas in het verhaal. “Het was zo fijn om tijdens corona wat om handen te hebben. We hebben toen ontzettend hard gewerkt met zijn allen.


Of we elkaar ook opzoeken buiten het werk van de tuin om? Nee, eigenlijk niet. Maar ik heb wel het idee dat dat zou kunnen. We kunnen ook hulp vragen aan elkaar. Maar dat is tot nu toe nog niet nodig geweest.”

Bijzonder contact

De app-groep wordt niet alleen voor tuinzaken gebruikt, zegt Johannes. “Maar ook voor als er een pakketje bezorgd of kwijt is, bijvoorbeeld. En we melden het ook als er iets geks op straat gebeurt.”


Vanwege die appgroep was Thomas in het begin heel even terughoudend. “Ik was nieuw hier en ik ben niet zo goed in small talk. Daar voel ik me niet echt prettig bij.


Maar hier zijn we met een doel bij elkaar. En als je samen hard aan het werk bent, leer je elkaar heel anders kennen, dan als gewone buren. Heel bijzonder.”

Lekker ontbijten

Tot slot de vraag of Johannes en Thomas vaak in de tuin zitten, om ervan te genieten. “Meestal niet lang”, zegt Thomas. “Ik ben er wel heel vaak. Maar dan ga ik onkruid uittrekken.”


Ook Johannes zegt dat hij nog niet vaak in de tuin zit. “Ik denk dat dat gaat komen als het afdakje klaar is, boven het bankje dat voor in de tuin staat. Nu zit het nog steeds onder de duivenpoep. Ik zie mezelf al lekker ontbijten daar, met mijn meisje.”

Wilt u ook het beheer van een tuin overnemen? 

Onze buurtcoördinators denken graag mee met nieuwe bewonersinitiatieven. Neem contact met ze op, dan kijken ze samen met u wat er mogelijk is. 

Ook een bijzonder verhaal? Mail ons.