De Kolenkitbuurt: projectmanager Ephraim Abebe

Wedergeboorte van een complete buurt

De afgelopen jaren is de Kolenkitbuurt opnieuw uitgevonden. Ephraim Abebe was als projectmanager nauw betrokken bij de vernieuwing van het gedeelte tussen de Erasmusgracht en de Bos en Lommerweg. We lopen met hem een rondje door deze buurt.


“Al in 2003 waren er plannen om dit deel van de Kolenkitbuurt compleet te vernieuwen. De woningen waren flink verouderd. De bewoners waren er niet zo tevreden over en ook niet over de buurt. Er moest echt iets gebeuren.


De corporatie die dit zou uitvoeren, was Far West. Dat was een samenwerking van de Amsterdamse woningcorporaties voor de vernieuwing van geheel Nieuw-West.


In het begin was het de bedoeling dat zowat alle woningen werden gesloopt. Er zou nieuwbouw voor in de plaats komen. Daar is ook een begin mee gemaakt.”

"De vernieuwing van de Kolenkitbuurt begon met een grondige renovatie van De Leeuw van Vlaanderen. Dat is het flatgebouw langs de A10.


In 2008 is de nieuwbouw langs het spoor opgeleverd: Scala.

In 2011 volgde Lommerrijk aan de Leeuwendalersweg en de Blauwvoetstraat. Een nieuw appartementencomplex met 157 woningen.”

“Inmiddels was de crisis uitgebroken. Met als gevolg dat iedereen flink moest bezuinigen. Alles moest anders. Far West hield op te bestaan en alle woningcomplexen werden opnieuw verdeeld onder de Amsterdamse corporaties. Rochdale kwam zo in het bezit van vier blokken aan de Blauwvoet- en Ernest Staesstraat.”

“Rochdale heeft deze blokken niet gesloopt, maar ingrijpend gerenoveerd. (Toekomstige) bewoners zijn bij het maken van de renovatieplannen betrokken geweest.


De woningen zijn geïsoleerd. Twee blokken zijn aangesloten op stadverwarming en daar liggen zonnepanelen op het dak.


Alle balkonhekken zijn vernieuwd, de kunststof kozijnen zijn vervangen door houten en de gevels zijn schoongemaakt. Bovendien zijn de entrees aangepast zodat die er representatiever uitzien. Al met al een hele operatie.


Overigens hadden de woningen een energielabel F of G. Nu hebben ze allemaal label A; ze zijn dus ontzettend energiezuinig."

“De woningen in de twee blokken tegen de Erasmusgracht zijn verkocht. De andere twee blokken zijn in augustus 2019 opgeleverd. Een deel van deze woningen gebruiken we als wisselwoning. Een stukje verderop zijn we namelijk nu bezig met renoveren; in de Dobbebuurt. Mensen die daar tijdelijk hun huis uit moeten, kunnen hier terecht.”

“De vernieuwing van dit deel van de Kolenkitbuurt is zo goed als klaar. Stadgenoot gaat nog een blokje woningen aan De Leeuw van Vlaanderenstraat vervangen door nieuwbouw. En de gemeente is bijna klaar met het opknappen van de openbare ruimte.”

In 2009 kopte het Parool: ‘Kolenkit slechtste buurt van het land’. Dat artikel begon als volgt: ‘De titel slechtste buurt van Nederland kan de Kolenkitbuurt goed doen. “Er komt extra aandacht en mogelijk meer geld om de buurt aan te pakken,” zegt Jeroen Broeders, stadsdeelvoorzitter van Bos en Lommer.’


Gezien de huidige populariteit van de buurt, had Broeders een vooruitziende blik.

'Door de crisis moest er flink bezuinigd worden'