‘Soms werd er flink geschreeuwd’

In 2008 is Ruud van Buren, samen met zijn partner, in de Kolenkitbuurt komen wonen. In Scala, het gebouw langs de spoorlijn. Elf jaar later is hij een bekend gezicht in de buurt. Bij het stadsdeel noemen ze hem als grap ‘de burgemeester van de Kolenkitbuurt’.

“Het eerste nieuwbouwproject tijdens de vernieuwing van de Kolenkitbuurt. Hier waren eerst schooltuintjes. De oorspronkelijke bewoners zijn er nog steeds: spinnen. Ik zie ze vaak bij mijn voordeur en rond de lampen in de parkeergarage. Mijn partner en ik woonden hiervoor bij het Olympiaplein in Zuid.


In 2006 zagen we een advertentie voor Scala, dat gebouwd ging worden. Wij verbaasden ons enorm over de lage prijs voor zoveel vierkante meter en kwaliteit. Binnen een week hadden we een appartement gekocht.”

Scala (het oranje-bruine gebouw in het midden van de foto)

Kinderziektes

“Scala is in 2008 opgeleverd. Met zoveel kinderziektes, dat wil je niet weten. En twee jaar geleden dacht ik dat het opeens stortregende, maar buiten was het droog. Bleek dat geluid uit de meterkast te komen. Daar spoot het water tegen de deur. In mum van tijd stond het een paar centimeter hoog in ons huis. Gelukkig zijn we goed verzekerd: de hele vloer moest worden vervangen.”

Onrust

“Toen wij hier kwamen wonen, stond de Kolenkitbuurt aan het begin van een grote vernieuwing. Er zouden woningen gesloopt worden en andere gerenoveerd. Maar de precieze plannen waren nog vaag.


Daarom was er veel onrust. Bewoners wisten niet waar ze aan toe waren. Ik ging naar alle informatiebijeenkomsten, die werden hier op de hoek gehouden. Op sommige avonden werd er flink geschreeuwd.”

Stempel

“Vanaf dat wij hier zijn komen wonen, leefde de Kolenkitbuurt met een positief vooruitzicht. Maar wel met een enorm stempel op het voorhoofd. In 2008 was het de slechtste buurt van Nederland.


Een grote vernieuwing heeft het tij gekeerd. Met een aantal jaren vertraging door de crisis is deze kant van de Bos en Lommerweg nu zo goed als klaar. En wat een verschil met 2006.”

10 nationaliteiten

“Die heb ik eens een keer geteld, de nationaliteiten in dit deel van Scala. Ik kwam op tien uit. Ik heb buren uit Japan, Italië, Servië, Rusland... Het was altijd de bedoeling om het aantal sociale huurwoningen in de wijk gelijk te houden. Daarom bestaat het andere deel van Scala uit sociale huur. Daar wonen veel mensen uit de gerenoveerde of gesloopte woningen in de buurt. De meeste van hen hebben een Turkse of Marokkaanse achtergrond.” 

Boodschappen

“Daarvoor moeten we de buurt uit. Naar het Bos en Lommerplein of Plein ’40-’45. De Bos en Lommerweg is de laatste jaren een leuke winkelstraat geworden, maar tussen de A10 en het spoor zit nog niet zoveel. Op 1 november 2019 is hier om de hoek Patisserie Rahmouni geopend. Hopelijk de eerste van meer leuke winkels en horeca.” 

Prachtwijk

“Het mooiste aan de Kolenkitbuurt vind ik de diversiteit aan mensen. En de energie waarmee de wijk verbeterd wordt. Van krachtwijk tot prachtwijk, in beleidstaal. Nou, dat klopt wel. We zijn uit een diep dal geklommen. Wat ik alleen jammer vind, is dat je de nieuwe bewoners nauwelijks op straat ziet. Die zijn hard aan het werk om hun huur of hypotheek te betalen.”

Kolenkit Leeft feest

“Een buurtfeest dat ik samen met een paar andere buurtbewoners sinds 2012 organiseer. De verschillende culturen en inkomensgroepen die hier wonen, zitten elk in hun eigen bubbel. Met het Kolenkit Leeft feest willen we mensen verbinden. Oók de nieuwkomers in de koopwoningen en duurdere huur. Die worden nogal eens vergeten door het stadsdeel en partijen die hier werken aan sociale samenhang. Maar die leren ook graag hun buren kennen.”

'Van krachtwijk tot prachtwijk'