Wijkbeheerder: Alime Kaya

Duidelijk, maar vooral heel erg behulpzaam

“En moet je nu eens kijken”, laat wijkbeheerder Alime Kaya vol trots zien. “Helemaal leeg.” Wij zijn op de bovenste verdieping van de Leeuw van Vlaanderen en kijken uit op alle galerijen van de andere twee gebouwdelen. “Onze lik-op-stukaanpak werkt”, wil ze maar zeggen. De vernieuwing van de Kolenkitbuurt gaat niet alleen over stenen. Maar vooral ook over mensen. En hoe zij zich gedragen. 

Bij iedereen op huisbezoek

Van 2008 tot 2011 was Alime gastvrouw bij het buurtpunt aan de Leeuwendalersweg. “Kregen huurders van een nieuwe woning de sleutel? Dan gingen een verhuurmakelaar en ik met hen mee naar hun nieuwe huis. 


De verhuurmakelaar lichtte toe hoe alles in de woning werkte, zoals de mechanische ventilatie en de verwarming. 


En ik legde de woonregels uit. Dat je bijvoorbeeld geen spullen in de algemene ruimtes zoals gangen en portieken mag neerzetten. Dat kinderen niet over de galerijen mogen rennen. Of dat je geen geluidsoverlast mag veroorzaken.”

LeefbaarheidsambassadeursEerst bouwen daarna slopen

Die woonregels hebben er mede voor gezorgd dat de Kolenkitbuurt weer een aantrekkelijke wijk is om te wonen. Net als de leefbaarheidsambassadeurs. 


“Dat zijn bewoners uit de flat die meehelpen om het hier leefbaar te houden. Ze zijn onmisbaar voor mij en Rochdale.” Alime is dan ook heel dankbaar voor de inzet van de ambassadeurs. 

Hulp bieden

Alime is niet alleen maar van de regels. Ze is vooral ook heel erg behulpzaam. En daarin gaat ze ver.


“Ik werk nu al meer dan 10 jaar in deze buurt, dus de mensen weten me te vinden. Ik help ze met het vertalen van brieven, ik wijs ze de weg binnen allerlei instanties, ik bemiddel bij kleine problemen tussen buren, zoals geluidsoverlast. Veel mensen die (geluids)overlast veroorzaken, zijn zich daar niet van bewust. Daarom helpt het vaak al om ze er gewoon even rustig op aan te spreken. Zoals Alime deed met de motorrijder die soms midden in de nacht de parkeergarage in kwam geknald en mensen wakker maakte.


En ik heb natuurlijk een groot netwerk; ik ken veel mensen bij de verschillende instanties wiens hulp ik kan inschakelen.”


Het vertrouwen in Alime is zo groot, dat zelfs mensen van buiten de buurt haar om hulp vragen. Tot uit Osdorp en Geuzenveld aan toe.

Vanuit het hart

Ze helpt dan ook vanuit haar hart. En dat voelen de mensen. Als de interviewer samen met Alime het Buurt Activiteiten Centrum uitkomt, lopen er toevallig twee vrouwen uit de buurt langs. Die vragen aan Alime: “Al die activiteiten die hier worden georganiseerd, begeleid jij die? Want dan komen we ook!”

Buurtpunt was een succes

Tijdens de vernieuwing van het Zuidelijk veld van de Kolenkitbuurt was er aan de Leeuwendalersweg een buurtpunt gevestigd. Hier konden buurtbewoners terecht voor vragen en informatie. Alime heeft er als gastvrouw ook 3 jaar lang themamiddagen georganiseerd. Elke keer met een andere gastspreker. Onderwerpen liepen heel erg uiteen. Van het afval in de binnentuinen tot het verminderen van stookkosten.


Alime: “Ik vertaalde wat er gezegd werd in het Turks en een collega vertaalde in het Marokkaans. Daardoor kwamen er ook mensen die anders nooit buiten kwamen. Zo heb ik veel buurtbewoners leren kennen en ben ik hun vertrouwenspersoon geworden.”