Het verhaal van de Kolenkitbuurt: een korte geschiedenis
Een korte geschiedenis
Ondanks haar korte bestaan kan de Kolenkitbuurt al terugkijken op een bewogen geschiedenis. Die begon in 1935.
Uit dat jaar stamt het Plan Bosch en Lommer. De Kolenkitbuurt maakt hier deel van uit. Het plan was heel erg gericht op grote huishoudens.
Kinderrijke buurt
46 procent van de nieuw te bouwen woningen waren 4- en 5-kamerwoningen voor gezinnen met meer dan 4 kinderen. Nog eens 5,5 procent werden woningen voor gezinnen met meer dan 9 kinderen.
Bouwstop vanwege de oorlog
Eind jaren 30 begon de bouw. Maar in 1940 werd Nederland bezet door de Duitsers; de oorlog maakte een voorlopig einde aan de werkzaamheden. Ongeveer een derde van de geplande woningen was gebouwd. En sommige straten maar voor de helft.
Eind jaren 40 gaat de bouw weer verder. Maar het oorspronkelijke plan is dan wel ingrijpend veranderd. Zo zou er op de plek waar nu de Bos en Lommerweg de A10 kruist een groot bruisend plein komen. Met overdag een gezellige markt en ’s avonds allerhande vermaak in het ‘Volksgebouw’ met een bioscoop, theater, concertzaal en vergaderruimte.
Nog meer grote woningen
Er komen nog meer 5-kamerwoningen dan gepland. Vooral de katholieken, die vaak grote gezinnen hadden, waren hier blij mee. Maar door de stijgende welvaart, daalde het aantal kinderen per gezin.
Dat de Kolenkitbuurt toch kinderrijk bleef, kwam door de komst van grote gezinnen uit met name Marokko en Turkije. In 1975 vormden zij 10 procent van de bewoners, in 1985 bedroeg dat percentage 85 procent.
Vernieuwing
Sinds haar ontstaan is de Kolenkitbuurt enorm veranderd. In het laatste kwart van de twintigste eeuw groeide de welvaart enorm en wie het beter kreeg, vertrok. Zo werd de Kolenkitbuurt een wijk voor mensen met minder kansen.
Om de buurt er weer bovenop te helpen, werd in 2003 een stedelijk vernieuwingsplan (VNP) vastgesteld. Hierin is vooral sprake van sloop en nieuwbouw. Door de crisis op de woningmarkt vertraagde de vernieuwing en konden de sloop-nieuwbouwplannen niet worden uitgevoerd.
In 2015 is de Vaststellingsovereenkomst Zuidelijk Veld Kolenkitbuurt getekend. Afspraken uit 2003 zijn herzien en sloop-nieuw is op een aantal plekken vervangen door renovatie. In 2021 zal de gehele vernieuwing voltooid zijn.
Vanwaar de naam ‘Kolenkitbuurt’?
Het meest beeldbepalende gebouw in de Kolenkitbuurt is de Opstandingskerk uit 1956. De klokkentoren wordt naar boven toe smaller en heeft een schuin dak. De toren heeft hierdoor vrijwel dezelfde vorm als een kolenkit. Vandaar dat de kerk in de volksmond al snel Kolenkitkerk werd genoemd.
Een kolenkit is een emmer die tot in de jaren 70 gebruikt werd om kolen vanuit het kolenhok naar de kolenkachel te brengen. Omdat de emmer naar boven toe smaller wordt, valt die niet makkelijk om. Bovendien voorkomt deze vorm grote stofwolken bij het legen van de kolenkit in de kachel.
'De Opstandingskerk heeft dezelfde vorm als een kolenkit'
Kopje in de pop up
Bijschrift van de pop up
Zuurkoolstamppot met prei, makreel en Amsterdamse ui
Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 2 min. op middelhoog vuur. Spoel ondertussen de zuurkool in een bolzeef onder koud stromend water. Voeg de zuurkool toe aan de prei en stoof nog 3 min. op laag vuur mee zonder deksel op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Laat ondertussen de Amsterdamse uien uitlekken. Verdeel de makreel in stukken.
Schep de aardappelpuree door de groenten en verwarm nog ca. 4 min. Schep goed om. Schep de mosterd en Amsterdamse ui erdoor. Verdeel de stukken makreel erover en serveer.