Omvangrijke renovatie succesvol afgerond
‘Alles in de woningen is nieuw’
In en rond de Hasebroekstraat heeft Rochdale 329 woningen hoogwaardig gerenoveerd. In feite kan je zelfs spreken van nieuwbouw achter een bestaande gevel. Een enorm project. Directievoerder Donald de Graaff en projectopzichter Jan Hoetmer blikken terug.
Het succes van de hoog niveau renovatie blijkt misschien wel het beste uit de reactie van de bewonerscommissie. Of eigenlijk uit het uitblijven daarvan. “Die bewonerscommissie was, vooral in het begin van het hele traject, ontzettend kritisch. En dat moedigen we alleen maar aan! Ze hebben meegedacht tijdens bewonersavonden en verschillende enquêtes ingevuld. Deze input heeft uiteindelijk geholpen om dit mooie resultaat te behalen”, aldus Donald. “Toen de bewoners uiteindelijk na de oplevering teruggekeerd waren in hun woning, hebben we geen enkele opmerking ontvangen.” Geen bericht, is goed bericht!
Compleet nieuwe fundering
De renovatie is in vijf fases uitgevoerd. De eerste drie zijn afgerond voordat de crisis roet in het eten gooide. Donald: “Door de crisis was er geen geld meer, dus lag het hele project een aantal jaren stil.” In 2015 werd de draad weer opgepakt en in 2019 werd de laatste compleet vernieuwde woning opgeleverd.
“We hebben onder andere overal de fundering vernieuwd”, licht Jan toe. “De houten palen van de oude fundering waren allemaal rot en zakten weg. We hebben stalen buizen in de grond geschroefd of geheid en die gevuld met gewapend beton. Dat is nu de basis van de nieuwe fundering.”
Energiezuinig
Verder is alles ín de woningen, op de bouwmuren na, gesloopt. Donald: “Alles van binnen is nieuw: van de geïsoleerde brandwerende vloeren en plafonds, badkamers en keukens tot alle elektra en cv-ketels.”
"De woningen hebben nu allemaal energielabel A en zijn dus ontzettend energiezuinig”, vult Jan aan. “Bovendien hebben bijna alle woningen in fase 5 nu een inductiekookplaat, in plaats van een gasfornuis.”
Veilige houten tunnel
In het blok tussen de Hasebroekstraat, Kinkerstraat en Jan Pieter Heijestraat zit een school, die tijdens de renovatiewerkzaamheden gewoon open bleef. Donald is erg blij met het goede contact met de school.
“Samen hebben we goed nagedacht over hoe we de overlast zo veel mogelijk konden beperken. We hebben bijvoorbeeld met houten planken een veilige onderdoorgang onder de steigers naar het binnenterrein gemaakt, waar de ingang van de school zit. En aan de overkant van de straat hebben we de bouwhekken helemaal afgedekt met houten planken. Tegen het stof, maar ook zodat kinderen niet met hun handjes erdoorheen konden.”
“Schoolkinderen hebben die planken trouwens kleurrijk beschilderd”, valt Jan bij. “En we hebben zelfs een paar keer gebak gekregen van de school. Zo uitermate tevreden waren ze over hoe alles eraan toeging.”
Jan en Donald besluiten met een compliment aan hun collega’s van de afdeling Participatie: “Zij hebben ervoor gezorgd dat het verhuizen van alle bewoners vlekkeloos is verlopen. En dat alle bewoners die na de renovatie wilden terugkeren, weer terug zijn. Dat hebben onze collega’s allemaal ontzettend goed geregeld.”
In een aantal woningen zaten nog de oude deuren en marmeren schouw. Deze zijn behouden. De gemeente heeft die woningen als monument aangemerkt.
Het pand op de hoek Bellamystraat-Van Effenstraat is ook een gemeentelijk monument. Het is een mooi voorbeeld van architectuur in de stijl van de Amsterdamse School
'De woningen zijn nu ontzettend energiezuinig'