Interview met de wijkbeheerder

‘Doe je dat ook allemaal?’

Regelmatig lopen nieuwe collega’s een dagje mee met wijkbeheerder Marcel Linthorst. “Ik neem ze mee naar de Ten Katemarkt en de Hallen. En natuurlijk sta ik uitgebreid stil bij onze gerenoveerde complexen, die weer helemaal van deze tijd zijn.” Vol trots laat hij ook uw verslaggever de Kinkerbuurt zien.


In 1992 kwam Marcel in dienst bij Rochdale. Dit was toen ook al zijn werkgebied. “Zie je die woning daar in het hoekje? Daar hadden we toen een kantoortje.


Na die beginperiode in de Kinkerbuurt heeft Marcel in andere buurten gewerkt. Maar in 2013 kwam hij er als wijkmeester weer terug. “Ik ben gek op deze buurt. Vroeger was het echt een volksbuurt. En voor de helft is het dat hier nog steeds. Dat zit ’m in dat vrije, dat Amsterdamse. Mensen groeten elkaar op straat, ze vragen je binnen voor een bakkie koffie.”

Op huisbezoek 

Voor de andere helft wonen hier nieuwe mensen. Samen met iemand van stichting ABC Alliantie Welzijn gaat Marcel op huisbezoek bij nieuwe bewoners. Marcel: “We stellen ons voor en vertellen wat er allemaal te doen is in de buurt. Dat wordt gewaardeerd. We vertellen bijvoorbeeld over buurthuis De Havelaar aan de Douwes Dekkerstraat. De perfecte plek om buurtgenoten te leren kennen."

Naar de kerk 

Marcels telefoon gaat. “Ha moppie, vertel het eens.” Het gesprek gaat op zijn Amsterdams. Marcel heeft een hoveniersbedrijf gevraagd om een klimop aan de achterkant van een lege woning te verwijderen. Maar daarvoor moeten ze in de afgesloten tuin zijn van de kerk ernaast. En daarmee krijgt het hoveniersbedrijf geen contact. “Ik ga met iemand van de kerk afspreken wanneer het hoveniersbedrijf langs kan komen.” Tijdens onze wandeling volgen meer van dit soort telefoontjes: geen dag is voor Marcel hetzelfde.

Minder gehorig 

Als Marcel vertelt over wat het werk van een wijkbeheerder inhoudt, krijgt hij vaak verbaasde reacties. ‘Doe je dat ook allemaal?’ Zo zorgt hij niet alleen dat technische mankementen worden gerepareerd, maar is hij ook het aanspreekpunt voor bewoners als ze bijvoorbeeld overlast ervaren. “Dat is sinds de renovatie trouwens een stuk minder”, volgens Marcel. “De huizen zijn door de isolatie veel minder gehorig.

Muggen 

Aan het eind van onze wandeling wijst Marcel omhoog, naar de dakgoot. “Zie je daar die grijze kastjes hangen? Die hebben we opgehangen voor gierzwaluwen. Daar hebben onze huurders ook voordeel van. Die zwaluwen eten namelijk insecten. Muggen bijvoorbeeld.